AI-gebaseerde software vergroot energie-efficiëntie van datacenters

Een datacenter (bron: FreeImages.com/Erik Araujo)

De Lancaster University werkt aan software op basis van kunstmatige intelligentie (AI) die de energie-efficiëntie van datacenters kan vergroten. De software past automatisch zijn eigen gedrag en prestaties aan op basis van de taken die de server op dat moment uitvoert. Hierdoor werkt de software altijd op optimale efficiëntie, zonder dat mensen zich hiermee hoeven te bemoeien.

Het nieuwe softwaresysteem heet ‘REx’ en bestaat uit een reeks softwarecomponenten die zichzelf razendsnel kunnen herassembleren in de meest efficiënte vorm. Dit stelt de software in staat zich continu aan te passen aan de workload die een server uitvoert. Het kan hierbij om allerlei softwarecomponenten gaan, zoals memory caches, zoekalgoritmes en sorteeralgoritmes. In de onderstaande video legt hoogleraar Barry Porter van de Lancaster University uit hoe het systeem werkt.

Zeer dynamische omgevingen

Porter wijst erop dat datacenters zeer dynamische omgevingen zijn, waarin grote fluctuaties optreden in workloads. Door deze datacenters aan te drijven met slimme software die in staat is zijn eigen gedrag te analyseren en op basis hiervan zichzelf kan aanpassen om de efficiëntie te vergroten kan het energieverbruik van datacenters worden teruggedrongen.

Daarnaast kan REx worden ingezet om onderhoudskosten van software terug te dringen. Doordat de software zichzelf kan monitoren en indien nodig aanpassen zijn minder ontwikkelaars nodig om systemen die op basis van deze software worden gebouwd te beheren.

Onderzoekspaper

Meer details over REx zijn te vinden in de onderzoekspaper ‘REx: A development platform and online learning approach for runtime emergent software systems’.

Het is overigens niet de eerste keer dat AI wordt ingezet om de energie-efficiëntie van datacenters te verbeteren. Google maakte eerder bekend AI van het bedrijfsonderdeel Google DeepMind in te zetten om het energieverbruik van zijn datacenters terug te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.