Restwarmte uit datacenter TeliaSonera wordt ingezet voor Finse stadsverwarming

Een datacenter (Bron: FreeImages.com/Erik Araujo)

De Finse energiemaatschappij Fortum en telecomprovider TeliaSonera gaan samenwerken. De partijen gaat restwarmte uit een nieuw datacenter van TeliaSonera hergebruiken voor de stadsverwarming in de Finse stad Espoo.

TeliaSonera bouwt momenteel een nieuw datacenter in de Finse hoofdstad Helsinki. De faciliteit met een vermogen van 24 MW en een oppervlakte van 30.000 vierkante meter kan in totaal zo’n 200.000 servers huisvesten. Hiermee wordt de faciliteit het grootste datacenter van Finland. Net als ieder ander datacenter genereert de locatie veel warmte, die in de meeste andere faciliteiten verloren gaat. In het nieuwe datacenter van TeliaSonera wordt deze restwarmte dus hergebruikt.

Het datacenter wordt stapsgewijs in gebruik genomen. De hoeveelheid warmte die het datacenter produceert zal de komende jaren dan ook steeds verder toenemen. Naar verwachting wekt het datacenter in 2019 voldoende restwarmte op om deze in te kunnen zetten voor de stadsverwarming in Espoo. TeliaSonera hoopt via deze werkwijze tenminste 80% van de gegenereerde warmte te kunnen opvangen.

2 Responses to Restwarmte uit datacenter TeliaSonera wordt ingezet voor Finse stadsverwarming

  1. […] van woningen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. In 2016 maakte TeliaSonera daarnaast bekend een samenwerking aan te gaan met de Finse energiemaatschappij Fortum om met restwarmte woningen in de Finse hoofdstad Helsinki […]

  2. Rob schreef:

    Het mooie is dat dit wordt gerealiseerd door een Nederlands ingenieursbureau! Goed om te merken dat de expertise om dit door te rekenen en dit te realiseren dus binnen onze landsgrenzen te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *