Restwarmte uit datacenter TeliaSonera wordt ingezet voor Finse stadsverwarming

datacenter

De Finse energiemaatschappij Fortum en telecomprovider TeliaSonera gaan samenwerken. De partijen gaat restwarmte uit een nieuw datacenter van TeliaSonera hergebruiken voor de stadsverwarming in de Finse stad Espoo.

TeliaSonera bouwt momenteel een nieuw datacenter in de Finse hoofdstad Helsinki. De faciliteit met een vermogen van 24 MW en een oppervlakte van 30.000 vierkante meter kan in totaal zo'n 200.000 servers huisvesten. Hiermee wordt de faciliteit het grootste datacenter van Finland. Net als ieder ander datacenter genereert de locatie veel warmte, die in de meeste andere faciliteiten verloren gaat. In het nieuwe datacenter van TeliaSonera wordt deze restwarmte dus hergebruikt.

Het datacenter wordt stapsgewijs in gebruik genomen. De hoeveelheid warmte die het datacenter produceert zal de komende jaren dan ook steeds verder toenemen. Naar verwachting wekt het datacenter in 2019 voldoende restwarmte op om deze in te kunnen zetten voor de stadsverwarming in Espoo. TeliaSonera hoopt via deze werkwijze tenminste 80% van de gegenereerde warmte te kunnen opvangen.

Meer over
Lees ook
ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een rapport gedeeld met de Tweede Kamer over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur. Opmerkelijk is de afwezigheid van een cruciaal element in dit rapport, stelt Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking:1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.