De maatschappelijke rol van het datacenter

De verschuiving van computerruimtes naar datacenters gaat in een razend tempo. Steeds meer bedrijven brengen hun IT-faciliteiten onder in een datacenter of cloud en nemen afscheid van hun eigen datacenters. Grotere bedrijven die belang hechten aan eigen faciliteiten (denk aan banken of overheidsinstellingen) centraliseren steeds vaker hun IT-faciliteiten. Het resultaat van beide ontwikkelingen is hetzelfde: de datacenters worden groter en groter. Hierdoor ontstaan er kansen om te investeren in duurzame technologieën waar de omgeving ook van profiteert. De eerste gemeentes schrijven hier al beleid voor.

fhi2Beide onderwerpen komen uitgebreid aan bod tijdens IT Room Infra 2016. Zo presenteert Jan Harms van de Rijkscloud over de operatie van het ministerie om de 66 computerruimtes terug te brengen naar 4 datacenters. Welke hobbels kwamen ze tegen? Maar ook Spie presenteert samen met Colt Datacenters over ‘Smart Datacenter Services’. Bedoeld voor de klanten van een datacenter. Uiteraard komen er ook veel (management en monitorings) technologieën naar voren die geschikt zijn voor datacenters. Maar de aandacht voor de omgeving van het datacenter en wat een datacenter voor de omgeving kan doen is nooit eerder zo benadrukt. Uiteraard heeft dit ook consequenties voor de technologieën die gebruikt worden in het datacenter.

Stijn de Kruijf van Haskoning DHV geeft de lezing ‘Datacenters verweven in circulaire gebiedsontwikkeling’. Volgens hem is de transitie naar een circulaire economie noodzakelijk. Circulair bouwen en circulaire gebiedsontwikkeling staat in de regio Amsterdam hoog op de agenda. In 2015 is er zelfs een routekaart gepubliceerd die onderbouwing en richting geeft aan stappen om te komen tot een circulaire inrichting van de bouw- en beheerketen. Hierbij wordt gekeken naar design, materialen en energie. Wat zien we als we inzoomen op een datacenter binnen een ontwikkelde circulaire economie?

fhi3Dennis Klein van Socomec en Raf Bruggeman van GNB richten zich op energieopslag en de rol die een datacenter kan spelen in een smart grid. De lezing is getiteld ‘UPS en batterij – meer en meer commodity of een hybride oplossing in een smart grid’. Wat als een datacenter verandert van energieverbruiker naar een hybride oplossing waar verbruik en opwekking hand in hand gaan? De noodstroom installatie evolueert daarbij van een schijnbare statische commodity naar een dynamische bouwsteen van een datacenter. Dit stelt andere eisen aan een UPS en batterij. In 2015 heeft Green IT Amsterdam tijdens IT Room Infra over het Geyser project gepresenteerd waarbij Datacenters een cruciale rol spelen in de smart grid. De eerste testen lopen hier ook.

fhi1Welke rol een datacenter speelt in de maatschappij hangt sterk af van de plaats. Niet overal is het gemakkelijk om warmte te hergebruiken of op een smart grid aan te sluiten. Een datacenter die optimaal gebruik maakt van zijn omgeving is het Lefdal Datacenter in Noorwegen. Mats Andersson spreekt over dit datacenter en laat zien op welke manier het grootste datacenter van Europa helemaal energieneutraal kan opereren. Het Noorse landschap leent zich hier wellicht beter voor dan het Nederlandse. Maar als de circulaire economie dan zo belangrijk wordt, is het dan niet slimmer om de datacenters daar te plaatsen? Natuurlijk is de connectie naar Scandinavië nog niet zo goed maar wat als dat is opgelost?

Voorlopig gaat het bouwen van datacenters in Nederland in een rap tempo door. Hoog tijd om met elkaar na te denken hoe we de vrijgekomen warmte en de overige installaties kunnen benutten voor de maatschappij! Kom op 15 november naar Den Bosch om hierover van gedachten te wisselen.

One Response to De maatschappelijke rol van het datacenter

  1. Ook in dit artikel wordt (opnieuw) niet gesproken over gecontroleerd, duurzaam hergebruik van apparatuur en grondstoffen. Terwijl dit zeker zo belangrijk is al energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.