'Vermogen van rack PDU's stijgt sneller dan gemiddelde vermogensdichtheid in racks'

De meeste bedrijven die een rack Power Distribution Unit (PDU) aanschaffen kiezen voor een model met 5 tot 10 kW capaciteit. Deze units zijn goed voor 41% van alle rack PDU’s die in 2015 zijn verkocht. Opvallend is dat het vermogen van rack PDU’s sneller stijgt dan de gemiddelde vermogensdichtheid in racks.

Dit blijkt cijfers van onderzoeksbureau IHS. Het aandeel van rack PDU’s met 5 tot 10 kW vermogen ten opzichte van het totaal aantal rack PDU’s stijgt. Waar in 2013 nog 38% van de verkochte rack PDU’s een vermogen van 5 tot 10 kW heeft, is dit percentage inmiddels opgelopen tot 41%. Het aandeel van rack PDU’s met een capaciteit van minder dan 5 kW loopt hierdoor terug.

Meer dan 10 kW vermogen

IHS merkt op dat de groei van het segment wordt afgeremd door de komst van rack PDU’s met een hoger vermogen. Rack PDU’s met een vermogen van meer dan 10 kW zijn op dit moment goed voor 22% van de wereldwijde omzet uit deze hardware. In 2013 bedroeg dit percentage nog 18%.

Het groeiende aandeel van rack PDU’s met een hoger vermogen doet vermoeden dat de vermogensdichtheid in racks toeneemt. IHS stelt dat de vermogensdichtheid inderdaad groeit, maar achterblijft bij de groei in vermogen van rack PDU’s. De gemiddelde vermogensdichtheid in racks ligt op dit moment volgens IHS nog onder de 5 kW per rack. Een aantal facturen zouden ervoor zorgen dat de vermogensdichtheid langzamer groeit dan 5 tot 10 jaar geleden werd verwacht:

  • Verbeteringen in de energie-efficiëntie van stroomvoorzieningen en IT-apparatuur maakt het mogelijk met minder watt meer rekenkracht aan te drijven.
  • De opkomst van servers met een laag energieverbruik zoals de Atom processor-gebaseerde units zorgen voor een lager energieverbruik voor minder intensieve taken zoals dataopslag.
  • Het virtualiseren van servers stelt gebruikers in staat servers zwaarder te belasten. In plaats van meer servers toe te voegen worden servers hierdoor meer tot hun volledige capaciteit benut.

50 kW per rack

Tegelijkertijd merkt IHS op dat de vermogensdichtheid in sommige datacenters wel fors is gestegen. Zo zijn er racks te vinden waarin 50 kW aan IT-apparatuur is ondergebracht. Ook is het niet ongebruikelijk om in datacenters voor sommige toepassingen racks met een vermogensdichtheid van 20 tot 30 kW aan te treffen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)