Alticom en ViaData koelen datacenter in Toren van Spannenburg met vrije koeling

Alticom opent op 3 november een datacenter in de Toren van Spannenburg in Friesland. De Friese ICT-dienstverlener en partner van Alticom ViaData Automatisering voert de operationele werkzaamheden uit voor de realisatie van dit datacenter. Doordat het datacenter op de 16de en 18de verdieping is gevestigd kan gebruik worden gemaakt van vrije koeling.

Dit maakt directeur Robert Procee van ViaData bekend tegenover de Leeuwarder Courant. De nieuwe toren is onderdeel van het landelijke Alticom-netwerk van 24 mediatorens. De toren is gebouwd in 1972 en met 118 meter het hoogste bouwwerk van Friesland. Door de grote hoogte kan gebruik worden gemaakt van vrije koeling. “Normaal bestaat de helft van de energierekening in een datacenter uit koelkosten. Hier ventileren we met de wind. We verwachten hooguit 26 uur per jaar extra koeling nodig hebben”, aldus Procee.

Toren van Spannenburg

De Toren van Spannenburg is gebouwd in 1972 en heeft voorheen dienst gedaan als mediatoren. In dergelijke torens stond apparatuur voor telefonie, radio en televisie. Deze apparatuur is echter veel kleiner geworden, waardoor veel mediatorens inmiddels leeg staan.

ICT-dienstverlener ViaData gaat haar eigen servers overigens niet onderbrengen in het datacenter; deze blijven allen in Leeuwarden staan. Het datacenter is dan ook vooral bedoeld als extra service voor klanten van het bedrijf. Procee stelt dat ViaData geen ambitie heeft de overige etages in de toren in gebruik te nemen. Naar verwachting opent het datacenter op 3 november zijn deuren.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)