‘Open hardware leidt tot revolutie in het datacenter’

john-laban-154-asa-foto-socialmedia

Onderschat de gevolgen van de opkomst van open hardware niet, zegt John Laban. Deze Britse datacenterconsultant is sinds kort nauw betrokken bij het door Facebook, NASA en Rackspace opgezette Open Compute Project. Hij voorspelt zelfs dat deze ontwikkeling gaat leiden tot een revolutie in het datacenter - met alle gevolgen van dien voor de achterblijvers.

“De econoom Jeremy Rifkin heeft twee belangrijke boeken geschreven: 'The Third Industrial Revolution en Zero Marginal Cost Society: The Internet of Things, the Collaborative Commons and the Eclipse of Capitalism’. Hierin legt hij uit dat aan het begin van iedere industriële revolutie drie ontwikkelingen bij elkaar komen”, vertelt Laban. ”Ik noem dit ook wel als ETC. De letters staan voor Energy, Transportation en Communications. Als we kijken naar de disruptieve technologieën die momenteel hun invloed doen gelden op E, T en C, dan denk ik dat we mogen vaststellen dat de derde industriële revolutie inmiddels is begonnen.”

Tabel 1: De kenmerken van drie industriële revoluties.

Eerste industriële revolutie Tweede industriële revolutie Derde industriële revolutie
Energie kolen olie groene en herbruikbare energie en smart grid op basis van internet
Transport stoomlocomotief verbrandingsmotor elektrische en autonoom rijdende voertuigen en logistieke op basis van internet
Communicatie drukpers telefoon digitale communicatie en IT op basis van internet

In tabel 1 heeft Laban op een rij gezet hoe dit werkt. Hij legt uit: “De olieprijs piekte in 2008 op $147 per vat en is sindsdien gedaald tot minder dan $50. Ik denk niet dat de olieprijs zich nog zal herstellen naar het niveau van 2008. Laat ik een uitspraak van Sheikh Zaki Yamani, een voormalige Minister van Olie van Saoedi-Arabië, gebruiken: het stenen tijdperk eindigde niet bij gebrek aan stenen. Dat geldt in zijn visie ook voor het olietijdperk.”

Energie infrastructuur

25791656096_db3e0cb63f_o-300x200 Laban wijst op recente berichten over de situatie in zijn eigen land: “Inmiddels wordt in het Verenigd Koninkrijk 22 procent van de elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen. In Denemarken ligt dit percentage al op 140%. Met andere woorden: de Denen produceren meer dan zij verbruiken en exporteren daarom de ‘overtollige’ elektriciteit naar aangrenzende landen. En onlangs heeft Portugal geëxperimenteerd met een aanpak waarbij het land volledig overstapt naar 100% hernieuwbare elektriciteit. Het werkte! Zien we daarmee de doorbraak naar een olie- en koolstofarme economie? Ik denk het wel.”

Kijk ook naar de enorme uitgaven in de EU (met inbegrip van England na de Brexit) op het gebied van smart power grids, netwerkinfrastructuren en gedistribueerde hernieuwbare energie:

  • De EU investeert 30 miljard euro in 180 miljoen slimme meters die in 2020 operationeel moeten zijn; dat is over 4 jaar
  • De komende 5 tot 7 jaar zal de EU per jaar een bedrag van 1.000 miljard euro investeren in infrastructuur
  • Decentrale opwekking van hernieuwbare energie ligt in Duitsland al boven 90% van de volledige opwekkingscapaciteit
  • Het Verenigde Koninkrijk zal vanaf 2050 10 miljard pond per jaar aan kosten besparen door het toepassen decentrale vormen van energieopslag

“Vanaf 2017 zullen in Londen - net als in veel andere Europese steden - autonome voertuigen de weg op mogen. Als ik kijk naar de voorspellingen van analisten, dan zie ik dat rond 2030 70% van alle voertuigen autonoom zal zijn. De Tesla Model 3 is een volledig elektrische auto die alleen nog maar op de tekentafel bestaat, maar het bedrijf heeft al wel 400.000 bestellingen voor dit model ontvangen. En kijk naar een concern als VW dat heeft aangekondigd dat zij dertig nieuwe, volledig elektrische voertuigen op de markt gaan brengen.”

LIDAR voor een euro

“Google’s autonome voertuigen - die auto’s met hun grappige bolhoedjes op het dak - hebben inmiddels meer dan een miljoen mijl afgelegd. In die hoedjes zit een elektromechanische LIDAR (Light Detection and Ranging), een 3D mapping-systeem dat tot voor kort $ 18.000 per auto kostte. Inmiddels is de kostprijs teruggebracht tot pakweg 200 dollar en over - zeg - een jaar zitten we op 1 of een paar euro per LIDAR.”

25191335793_d42fe2d46a_o-300x200 Laban: “Kijk ook eens naar de transformatie die internet zelf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Vergelijk de hyperscale datacenters die nu het hart van internet vormen en die Over The Top (OTT) diensten als Netflix, iCloud, Facebook en dergelijke faciliteren maar eens met de infrastructuur die we in 2008 hadden. Wat een verschil!”

“En zo kan ik nog wel even doorgaan met bewijzen aanvoeren dat de derde industriële revolutie allang begonnen is. Maar wellicht is het beter als de lezers simpelweg de hiervoor genoemde boeken lezen.”

Standaardisatie

Aan het begin van iedere industriële revolutie zien we een enorme uitbouw van de ETC-infrastructuur. “Voor de derde industriële revolutie is dit in feite het internet of things (IoT). IoT is dé basisinfrastructuur voor de derde Industriële Revolutie. Het opbouwen van deze infrastructuur zal een of twee generaties vergen. In deze periode zullen tal van nieuwe kansen ontstaan - zowel voor individuele werknemers die zichzelf continu blijven opleiden als voor bedrijven die bereid zijn hun bestaande business modellen te veranderen.”

Zoals we de afgelopen jaren gezien hebben bij de hyperscale datacenters van de Apple’s, Google’s en Facebook’s van deze wereld, is het van cruciaal belang dat bij het bouwen van enorme uitgebreide infrastructuren - ik spreek altijd van ‘infrastructures at huge scale’ - gestandaardiseerd wordt. Geen zelf ontwikkelde technologie meer toepassen, maar kiezen voor slim ontwikkelde standaard oplossingen die massaal kunnen worden aangeschaft en ingezet. Alleen dan kunnen we de kosten voldoende verlagen om deze massale infrastructuren op een betaalbare manier op te bouwen. Dat geldt ook voor internet en datacenters.”

Precies voor dat doel, zo vertelt Laban, is in 2012 de Open Compute Project Foundation opgezet. “Daarmee stelde Facebook al zijn hardware-specificaties als open source aan de markt beschikbaar.”

Collaborative Commons

25191323663_5b27b94789_o-300x200 Laban wil het daarnaast ook graag hebben over het fenomeen ‘collaborative commons’. “Dat gaat veel verder dan enkel en alleen de wereld van ICT. Kijk nogmaals naar Tesla. In 2014 besloot Tesla CEO Elon Musk de octrooien op alle Tesla-producten te verwijderen. Dat deed hij in de geest van de open source-beweging. Op zijn blog schreef Musk dat ‘patenten vooruitgang smoren, grote bedrijven helpen om hun marktposities te verankeren en eigenlijk alleen maar de advocatuur rijk maken’.”

Nu gaat het concept van ‘collaborative commons’ veel verder dan enkel het verwijderen van octrooien of open source. Het omvat ook het delen met anderen in plaats van persoonlijk bezitten. “Het is een kenmerk van de Millennials-generatie die toegang hebben tot een product of dienst belangrijker vinden dan het bezitten ervan. Denk aan auto’s en het succes van het Franse Bla Bla Car: waarom zelf een auto bezitten als je uitstekend mobiel kunt zijn door een auto met anderen te delen? Dat levert enorme besparingen op, evenals efficiencywinsten.”

Tijdens een interview met de Engelse radio benoemde Frederic Mazzella, CEO en oprichter van Bla Bla Car, een aantal van de voordelen van ‘car sharing’ op basis van cijfers over zijn eigen land - Frankrijk, vertelt Laban:

  • In Frankrijk kost het bezitten van een auto gemiddeld € 5.500 per jaar
  • Het aantal auto’s in Frankrijk bedraagt 38 miljoen
  • De totale kosten voor autobezit bedragen dus meer dan 200 miljard euro ofwel 10 procent van het Franse BBP
  • Al deze auto’s staan 96% van de tijd stil
  • 0,5% van de tijd staat de auto in de file
  • 0,8% van de tijd is de chauffeur op zoek naar een parkeerplaats
  • Slechts 2,7% van de tijd wordt daadwerkelijk besteed aan het rijden naar een bestemming
  • Drie van de vier ritten is slechts één persoon in de auto aanwezig

Laban: “Recent onderzoek toont aan dat voor iedere auto die volledig wordt gedeeld maar liefst vijftien andere auto’s kunnen worden afgeschaft. Zo inefficiënt benutten we dus onze fysieke goederen. Zo lang we tenminste vasthouden aan het idee dat we deze fysieke goederen - of het nu gaat om auto’s, servers, storage, software of datacenters - wensen te bezitten in plaats van gebruik van hun functionaliteit willen maken.”

“Laten we eens de vergelijking maken met een server in een enterprise datacenter dat eigendom is van een bedrijf. De benuttingsgraad van die server ligt gemiddeld tussen 6 en 12 procent. Als we software toepassen om een fysieke server te delen, dan kunnen we het aantal fysieke servers met 66 procent terugbrengen. Een technologie als Linux Containers maakt dit delen mogelijk.”

Overleven

De financiële argumentatie om over te stappen van ‘bezitten’ naar ‘delen’ is volgens Laban zeker ook in het datacenter zo overtuigend dat enterprise datacenters maar ook de bedrijven die aan deze faciliteiten producten en diensten leveren er goed aan doen om na te denken hoe zij de derde industriële revolutie gaan overleven. Hij heeft tenslotte een aantal tips voor wie zich serieus wil voorbereiden:

  • Bestudeer de open hardware-beweging en organisaties als Open Compute en Open Cord
  • Wat hebben zij tot nu toe gedaan en aan welke plannen wordt momenteel gewerkt?
  • Kijk ook naar de adoptie van op OCP-ontwerpen gebaseerde apparatuur in de wereld van telecommunicatie
  • Bekijk ook de snelle adoptie binnen de bankenwereld; Wall Street-bank Goldman Sachs koopt bijvoorbeeld voornamelijk nog OCP-apparatuur (80 procent)
  • Doe onderzoek naar de mogelijkheden die een methodiek als Design Thinking biedt om business modellen te veranderen. Deze aanpak kan ook heel goed worden toegepast bij enterprise datacenters, aangezien design thinking dwingt om out of the box te denken

Robbert Hoeffnagel, Hoofdredacteur DatacenterWorks

Meer over
Lees ook
Global Switch Amsterdam Oost kan nu 30 kW OCP Open Rack Version 3 faciliteren

Global Switch Amsterdam Oost kan nu 30 kW OCP Open Rack Version 3 faciliteren

Datacenterbedrijf Global Switch heeft de OCP Ready-status bereikt voor hun datacenter Amsterdam East. Deze erkenning plaatst Amsterdam East in een nog altijd vrij selecte groep groep van slechts acht colocatie-datacenters in de EMEA-regio die OCP Ready zijn.

OCP introduceert nieuw lidmaatschapsmodel

OCP introduceert nieuw lidmaatschapsmodel

Het Open Compute Project (OCP) is de afgelopen jaren fors gegroeid. De organisatie telt inmiddels honderden uiteenlopende organisaties, evenals duizenden individuen met verschillende industriële achtergronden en specialisaties als lid. Naar aanleiding van feedback uit diezelfde community heeft OCP besloten een nieuw lidmaatschapsstructuur op te ze1

Open Compute Project annonceert eerste OCP startup-leden

Open Compute Project annonceert eerste OCP startup-leden

Open Compute Project (OCP) heeft bekend gemaakt dat een eerste groep van startups lid is geworden van de open source hardware-organisatie.