Facebook opent lab om compatibiliteit van software met open hardware te testen

Facebook opent een compatibiliteitslab in zijn hoofdkantoor in Menlo Park in de Amerikaanse staat Californië. In het lab kunnen fabrikanten hun software testen op open hardware. Hiermee hoopt Facebook Open Compute Project (OCP) technologie toegankelijker te maken voor potentiële gebruikers.

Dit maakt Michael Liberte, Infra Product Partnerships bij Facebook, bekend in een blogpost. Zowel Canonical als Red Hat zouden al gebruik hebben gemaakt van het lab. Het lab is toegankelijk voor alle softwareleveranciers. “Met traditionele leverancier-specifieke oplossingen is hardware nauw gekoppeld aan zelf ontwikkelde software. De hardware is redundant - wat wil zeggen dat backup ASIC’s, geheugen, kabels, connectors, printplaten, stroomvoorzieningen en andere componenten beschikbaar zijn indien componenten het begeven - en de software is gecreëerd om te werken met deze redundantie. Zowel de hardware als software oplossingen worden ontwikkeld, getest en ondersteund door leveranciers, en werken gegarandeerd samen. Systeem provisioning en management tools zijn eveneens nauw gekoppeld aan de hardware, wat het moeilijk maakt oplossingen van meerdere leveranciers in één enkele omgeving te beheren.”

Welke hardware en software is compatibel?

Liberte stelt dat het hierdoor voor sommige bedrijven een uitdaging kan zijn over te stappen op een open hardware strategie. Nu meer componenten open worden is er een verschuiving gaande van een situatie waarbij bedrijven niet langer vertrouwen op redundante hardware en meer vertrouwen op software die automatisch overschakelt op een andere server indien een component het laat afweten. Veel software oplossingen zijn onafhankelijk van hardware componenten ontwikkeld en open source gemaakt. Daarnaast zijn open source management en provisioning tools vaak ontwikkeld en uitgerold in plaats van vendor specifieke oplossingen. Sommige potentiële gebruikers zijn volgens Liberte nog sceptisch over de geschiktheid van commerciële software voor op maat gemaakte open hardware. De community heeft dan ook behoefte aan een systematische methode om zeker te stellen dat de hardware en software die zij willen gebruiken compatibel is.

Om hierop in te spelen heeft Facebook een ruimte gecreëerd waar de community en potentiële gebruikers hun oplossingen kunnen testen. Canonical en Red Hat zijn de eerste softwareleveranciers die gebruik hebben gemaakt van dit lab en hun software hebben getest op drie open hardware componenten van Facebook: dual-socket Leopard servers, Honey Badger storage en Knox JBODs. Hieruit bleek dat nagenoeg ieder softwarepakket direct uit de doos compatibel is met deze drie componenten. Canonical heeft MAAS, Juju en zijn eigen distributie van OpenStack getest, terwijl Red Hat Gluster Storage, Ansible, CloudForms en Red Hat’s OpenStack hebben getest.

Toegankelijk voor alle software leveranciers

Facebook nodigt alle software leveranciers uit gebruik te maken van het lab om hun software te testen op open hardware. Op termijn hoopt Facebook het lab uit te breiden met hardware van andere OCP leden.

Lees ook
Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energiebedrijf Energy21 verstevigt positie met overnames van twee softwareleveranciers

Energy21, een speler op de Europese energiemarkt, heeft haar marktpositie aanzienlijk versterkt door de strategische overnames van twee softwareleveranciers, Ecedo en Jules. Met deze acquisities zet Energy21 een stap in het uitbreiden van haar dienstenaanbod en verstevigt ze haar rol als technologiepartner voor Europese energiebedrijven en energie1

Green Software Foundation publiceert eerste Green Software-rapport

Green Software Foundation publiceert eerste Green Software-rapport

Softwaregerelateerde CO2-emissies zijn goed voor 4-5% van de wereldwijde uitstoot. Dit komt overeen met de uitstoot van alle luchtvaart, scheepvaart en spoor samen. Dat blijkt uit het eerste Green Software-rapport dat de Green Software Foundation heeft gepubliceerd.

Hardware is bij slechts 3% van de IT-storingen de boosdoener

Hardware is bij slechts 3% van de IT-storingen de boosdoener

Maar liefst 81 procent van alle IT-storingen, zoals vertragingen of uitval van computersystemen en netwerken, wordt veroorzaakt door incorrecte of niet-geoptimaliseerde parameterinstellingen. Slechts in 3 procent van alles cases bleek een hardwareprobleem de oorzaak. Ook valt op dat in slechts 14 procent van de gevallen wordt ingezet op preventie1