Microsoft sponsort onderzoek naar flow batterijen voor energieopslag

windmolens

Om datacenters volledig over te laten stappen op duurzame energie is een efficiënte methode nodig om grote hoeveelheden energie te kunnen opslaan. Microsoft en de Amerikaanse energiemaatschappij NRG Energy investeren daarom in totaal 2 miljoen dollar in onderzoek naar zogeheten ‘flow batterijen’. Deze batterijen hebben een langere levensduur dan traditionele accu’s.

Steeds meer datacenters maken gebruik van duurzame energie. Duurzame energiebronnen zoals de wind of de zon zijn echter niet continu beschikbaar, waardoor deze datacenters nog steeds met het reguliere energienetwerk verbonden zijn. Indien onvoldoende wind- of zonne-energie kan worden opgewekt nemen deze datacenters alsnog energie af van het energienetwerk.

Energieopslag

Energieopslag kan het gebruik van reguliere energienetwerken overbodig maken. Eventuele overcapaciteit die door bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen wordt gegenereerd kan in dit geval worden opgeslagen en worden aangesproken op momenten dat de energiebronnen te weinig energie opwekken om het datacenter volledig aan te drijven.

Al langer wordt geëxperimenteerd met energieopslagsystemen. In veel gevallen worden hierbij traditionele accu’s gebruikt. Deze hebben echter een beperkte levensduur en moeten daarom na verloop van tijd worden vervangen. Rob Bernard, Chief Environmental Strategist bij Microsoft, schrijft in een blogpost echter dat flow batterijen 20 jaar lang een uniforme capaciteit kunnen leveren, zonder dat hiervoor onderdelen vervangen hoeven te worden.

Onderzoek

In het onderzoek worden verschillende opslagsystemen die gebruik maken van batterijen getest. Microsoft werkt hierbij samen met een aantal leveranciers van flow batterijen, waaronder de startup Primus Power. Daarnaast zijn ook de Amerikaanse energiemaatschappij NRG Energy en de Universiteit van Texas in San Antonio bij het project betrokken. Zowel Microsoft als NRG Energy stellen 1 miljoen dollar beschikbaar voor het project.

Dossiers
Lees ook
Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenter1