IT Room Infra 2016, de tiende editie!

Bezoekers van de IT Room Infra brancheborrel hebben een eerste preview gekregen van het event op 15 november. 90% van het programma is rond en de contouren zijn goed zichtbaar. Volgens voorzitter Maarten Verbunt is het een zeer inspirerend programma maar is het onderling netwerken minstens zo belangrijk. Op de beursvloer zijn 62 exposanten aanwezig, daarnaast is er voor alle bezoekers voldoende te eten en te drinken. Deze jubileumeditie zal afgesloten worden in het Bruin Café op de beursvloer.

Dat innovatie toch echt centraal staat, blijkt wel uit het uitgebreide programma. De dag wordt geopend door Mats Andersson van de Lefdal Mine Datacenter. Deze mijn staat in Noorwegen en wordt omgebouwd tot datacenter schaalbaar tot 120.000 m2. Door de gunstige ligging kan er op een zeer efficiënte manier stroom gewonnen worden, ook het koelen kan zeer efficiënt gebeuren.

Het is een Tier III faciliteit toegankelijk via twee punten. De natuurlijke rotsformatie zorgt ook voor extra beveiliging tegen EMP aanvallen (elektromagnetische puls). Het is een project van formaat met vele voordelen maar er zitten ook zeker nadelen aan een datacenter in Noorwegen. Oordeel zelf.

Na de lezing van Mats Andersson starten er vijf tracks. Iedere track bestaat uit zes lezingen. De vijf tracks: 1. Bouwen & Beveiligen, 2. Eindgebruiker aan het woord, 3. Koeling, Power & Connectiviteit, 4. Monitoren & Managen, 5. Outsourcen naar datacenter/cloud. Hieronder zijn er per track alvast twee hoogtepunten uitgelicht. Begin augustus staat het complete programma online en is het mogelijk om te registeren voor een bezoek.

1. Bouwen & Beveiligen

Uitgelicht:

Stijn de Kruijf, Royal HaskoningDHV Nederland ‘Datacenters verweven in circulaire gebiedsontwikkeling’
De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk. Circulair bouwen en circulaire gebiedsontwikkeling staat in de regio Amsterdam hoog op de agenda. In 2015 is er zelfs een routekaart gepubliceerd die onderbouwing en richting geeft aan stappen om te komen tot een circulaire inrichting van de bouw en beheerketen. Hierbij wordt gekeken naar design, materialen en energie. Wat zien we als we inzoomen op een datacenter binnen een ontwikkelde circulaire economie?

Bas van Asten, Remtech Nederland ‘De inbreker ontwijkt ze, de terrorist zoekt ze juist op: Moeten we onze medewerkers beschermen tegen een kogelregen?’
Met de aanslagen in Brussel in het achterhoofd is ballistische bescherming, kogelwering, een nieuwe trend in bouwkundige beveiliging van de entree van gebouwen. De nieuwe overheidsdatacenters zijn al voorzien van een kogelwerende receptie en control center. Is dit realiteit voor alle datacenters? In elk geval zullen we vandaag na moeten denken over de veiligheid van de medewerkers. Kunnen we een vergelijking maken met de alarm meldkamers?

2. Eindgebruiker aan het woord

Uitgelicht:

Niels Hensen, ITB² – ‘Sleutelrol voor datacenter bij initiatief voor duurzame stroomopwekking in Apeldoorn’
De ondernemers van de ecofactorij Apeldoorn zijn al enige tijd bezig met het onderzoeken van een lokale duurzame stroomopwekking. Hiervoor is er ondertussen een eigen stroomdistributie net (smart grid) aangelegd. ITB2 is operator op het glasvezelnetwerk dat hiervoor nodig is voor de meetdiensten (smart grid). Tevens worden de glasvezels gebruikt om lokale ondernemers te voorzien van connectiviteit (internet, verbinding met datacenter en ‘last mile’ voor landelijke glasvezel operators vanuit DC). Aansprekend praktijkvoorbeeld van een groen datacenter dat actief opwekkingscapaciteit toevoegt en daarmee vergroening van de Nederlandse stroomsamenstelling realiseert.

dWise Event IT, Frans Cooijmans ‘Paaspop: 3 dagen maximale IT-capaciteit voor 60.000 bezoekers’

Ieder jaar vindt in een weiland net buiten Schijndel Paaspop plaats: een driedaags festival met ruim 60.000 bezoekers. dWise Event-IT verzorgt al vanaf de eerste editie van Paaspop de IT-voorzieningen voor bezoekers en organisatie. Frans Cooijmans van dWise vertelt meer over onder andere het organiseren van een tijdelijke omvangrijke IT-infrastructuur, het omgaan met piekbelasting, crisismanagement en de toekomst van IT binnen evenementen.

3. Koeling, Power & Connectiviteit

Uitgelicht:

Arthur Singendonk, Asperitas ‘Wordt Immersed Computing de volgende generatie huisvesting voor ICT-apparatuur?’
Vloeistof gekoelde IT-apparatuur is schoon, geruisloos, energie-efficiënt en de afgegeven warmte van ICT apparatuur is eenvoudig herbruikbaar. Welke voor- en nadelen zijn verbonden aan Immersed Computing? Wat zijn de gevolgen voor de datacenter infrastructuur, de IT-apparatuur en invloed op het energieverbruik van de IT? De spreker laat u aan de hand van een case zien wat de voordelen zijn van Immersed Computing.

Richard Vermeulen, Forehand ‘Geoptimaliseerd design netwerkinfrastructuur’
Bij het ontwerpen van een datacenter netwerkinfrastructuur zal de netwerkarchitect voor een aantal vraagstukken komen te staan, ten aanzien van de netwerkinfrastructuur. Denk hierbij aan snelheden, koppelvlakken, redundantie, flexibiliteit, betrouwbaarheid en typologieën. Gedurende onze presentatie willen wij u meer inzicht geven in deze vraagstukken.

4. Monitoren & Managen

Uitgelicht:

Ronald van Veen, KPN en Martin Matse, Perf-IT ‘Verdien geld met DCIM?’
Het kiezen van een juiste DCIM-oplossing is niet eenvoudig. Om tot een keuze te komen wordt in de praktijk regelmatig gebruik gemaakt van optievergelijking waarbij het pakket met de meeste opties wint. Een betere aanpak is om na te denken over de rol van DCIM binnen de dagelijkse operatie. Binnen KPN wordt vooral gekeken naar de bedrijfsprocessen die verbeterd worden door de inzet van DCIM. Denk hierbij aan het verminderen van de investering, groei versus CAPEX, knelpunten bij facturatie.

Ronald van den Bosch, ING Maintenance Facilities Data Centers ‘Hoe wapent u zich tegen human error?’

Human error is een bedreiging voor de continuïteit van een datacenter. Datacenter installaties zijn in het algemeen redundant en werken automatisch. Deze robuustheid wordt vaak aangetast tijdens (onderhouds-)werkzaamheden. Hebben medewerkers die in kritieke ruimten werkzaam zijn voldoende kennis om human error te voorkomen, zijn zij voldoende risicobewust? Deze presentatie gaat niet over een training maar over onze aanpak om de continuïteit te borgen.

5. Outsourcen naar datacenter/cloud

Uitgelicht

Alex Heemskerk, Compose Network Connections ‘Welke soorten cloud zijn er? Wat kun je ermee en wat zijn nu de typische gebruikers?’
De vraag naar de cloud neemt steeds meer toe. Welke vormen zijn er en wat zijn nu de typische gebruikers? Als je kijkt naar organisaties, wat is hiervan de impact en bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor een goede werking? Wat zijn de toekomstige ontwikkelingen van de cloud?

ICTRecht, Itte Overing ‘Cloudsourcing: SLA’s, risico’s en wetgeving’
Waar moet je aan denken bij het outsourcen van ICT. Enkele speerpunten worden besproken zoals het overeenkomen van service levels, het regelen van een exit plan en het waarborgen van continuïteit (denk aan een faillissement van de IT-leverancier). Ook wordt stilgestaan bij de wetgeving. Hoe zit het bijvoorbeeld met ‘eigendom’ op data? En welke verplichtingen vloeien voort uit privacy wet- en regelgeving? Denk hierbij aan een bewerkersovereenkomst en de meldplicht datalekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.