Huawei introduceert MDC en nieuwe UPS’en

Huawei greep zijn Data Center Facility Conference in Frankfurt aan om zijn datacenter-strategie nader toe te lichten. Bovendien introduceerde het concern tijdens dit event twee kleine Micro Data Centers (de IDS500 en IDS800) evenals twee nieuwe modulaire UPS’en, waaronder een model waarbij de UPS met de batterijen is geïntegreerd in één rack. 

Dit laatste systeem luistert naar de naam UPS5000-E. Het kent een N+1 configuratie en biedt 5 minuten backup-tijd. De andere nieuwe noodstroomvoorziening is de UPS5000-S. Deze kent een efficiency van 97,5 procent. Het systeem biedt een capaciteit van 600 kVA en heeft daar slechts een oppervlakte van 1,4 vierkante meter voor nodig.

SUE-factor

Efficiënt omgaan met de vaak schaarse ruimte in een datacenter was een belangrijk thema tijdens de conferentie. Regional vice president Sanjay Kumar Sainani gebruikte hierbij graag de term ‘SUE’. Die letters staan wat hem betreft niet voor - bijvoorbeeld - Server Utilization Effectiveness, maar voor ‘Space Utilization Effectiveness’. Die kreet wordt steeds belangrijker, verwacht hij. Zelfs in de regio waar hij binnen Huawei verantwoordelijk voor is: het Midden-Oosten en Afrika.

IMG_1217-615x461

Sanjay Kumar Sainani tijdens de Huawei Data Center Facility Conference in Frankfurt.

“In ieder datacenter waar ik kom, zie ik dezelfde trend: er is gebrek aan ruimte, dus iedere datacenter manager probeert zo zuinig mogelijk met vierkante meters om te gaan. Daarom leggen we binnen Huawei ook zoveel nadruk op het oppervlaktebeslag dat onze apparatuur vereist. Als wij een UPS kunnen aanbieden die technisch heel goed scoort - denk aan een efficiency van 97,5 procent en een capaciteit van 600 kVA - en we hebben daarvoor minder ruimte nodig dan concurrenten, dan is dat voor veel datacenters een belangrijk punt. Bij onze UPS5000-S gaat het bovendien om een aanzienlijke beperking van het benodigde aantal vierkante meters. Andere aanbieders hebben gemiddeld 2,4 vierkante meter nodig voor 600 kVA, terwijl wij een vierkante meter minder aan ruimte vragen.”

Modulaire aanpak

Huawei zet wat betreft UPS’en al een tijd lang stevig in op modulariteit. “Modulaire UPS’en kennen belangrijke voordelen, maar we zien dat andere aanbieders vooral met de handrem er op deze kant op bewegen. Het punt is dat zij vele jaren lang de bekende monoblocks hebben geleverd. Die oudere modellen vereisen veel meer service en onderhoud dan moderne en modulair opgebouwde UPS’en. En daar betaalt de klant uiteraard voor. Er zit voor veel UPS-fabrikanten dus een duidelijk business model achter hun productstrategie”, vertelt Sainani.

Dit geldt niet voor Huawei, meent hij. “Dat is historisch gegroeid. Wij zijn namelijk in 2001 uit de UPS-wereld gestapt. Huawei heeft toen zijn noodstroomactiviteiten verkocht aan Emerson Network Power. Daarbij hebben we afgesproken dat wij ons tien jaar lang niet meer met UPS’en zouden bezig houden. In 2011 liep die periode af en is Huawei opnieuw in deze markt gestapt. Maar we hadden daarbij dus geen last meer van legacy, zoals een grote installed base van monoblock-systemen. Hierdoor konden wij ons volledig richten op nieuwe technologieën.”

Daarmee doelt hij niet alleen op modulair versus monoblock. “Wij stoppen ook veel minder - zoals wij dat noemen - koper in onze UPS’en en veel meer silicon. Daarmee bedoel ik dat wij heel nadrukkelijk hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van communicatietechnologie en algoritmen voor het beheren van de componenten waaruit een UPS is opgebouwd.”

N+1

Sainani wil nog even terugkomen op de voordelen van modulaire UPS’en. “Neem een datacenter dat een load kent van 1 MW. Wil je daar een N+1 configuratie voor opstellen, dan heb je bij een aanpak op basis van monoblocks vaak twee maal 500 kW plus één maal 500 kW voor nodig. Dat is duur in aanschaf, maar levert ook een fikse extra capaciteit op die helemaal niet nodig is. Bij modulaire UPS’en werkt dit anders. Dan werken we veelal in blocks van 50kW en dan wordt N+1 bij 1 MW aan load dus: 1 MW plus één module van 50 kW. Dat is een belangrijk verschil.”

Kijk ook eens naar het feitelijk installeren van modulaire UPS’en, adviseert hij. “Een modulaire UPS is veel makkelijker te hanteren als het gaat om vervoeren en plaatsen. De locatie waar een noodstroomvoorziening wordt opgesteld is lang niet altijd ideaal. Dan moeten we via liften en trappen naar een ruimte die daarmee dus lastig te bereiken is. Een monoblock kan dan veel logistieke problemen opleveren. Een modulair opgebouwde UPS laat zich veel gemakkelijker naar zijn uiteindelijke locatie brengen. Dat geldt ook voor onderhoud. In het geval van een storing wordt simpelweg die ene defecte module vervangen. Daar hebben we geen hoog opgeleid personeel voor nodig, want er vindt ter plekke feitelijk geen onderhoud plaats. Zo’n defecte module gaat in de EU naar Neurenberg en wordt naar refurbished.”

Zigbee

Sainani wil tenslotte nog iets kwijt over het beheren van batterijen. “Dat is vaak een probleem. Het is bij traditionele opstellingen heel lastig om vast te stellen of een batterij defect is en zo ja om welke batterij het dan precies gaat. Daarom hebben we een op het Zigbee-protocol gebaseerd systeem voor battery management ontwikkeld dat het mogelijk maakt om iedere individuele batterij 24/7 te monitoren. Zigbee verbruikt nauwelijks energie en biedt daarmee dus een prima mogelijkheid om batterijen permanent te checken. Bovendien is het een draadloze technologie waardoor we dus ook in monitoring en beheer op afstand kunnen voorzien.”

Dit beheer op afstand kan door Huawei worden gerealiseerd, maar eventueel ook door een wederverkoper van het bedrijf. “We leveren inmiddels al de infrastructuur voor deze manier van accu’s beheren aan datacenters. Persoonlijk ben ik erg optimistisch over de mogelijkheden die dit soort services bieden.”

Robbert Hoeffnagel

Meer over
Lees ook
Panduit introduceert SmartZone intelligente UPS-oplossing

Panduit introduceert SmartZone intelligente UPS-oplossing

Panduit introduceert het SmartZone™ Uninterruptible Power Supply (UPS)-portfolio in de EMEA-regio. Dat is zowel een eenvoudig te installeren en te gebruiken, als een betrouwbare en efficiënte oplossing om kritieke IT-apparatuur van noodstroom te voorzien, geïntegreerd met de SmartZone DCIM-software.

Delta introduceert met Ultron HPH Gen. 2 nieuwe 20-40kVA UPS

Delta introduceert met Ultron HPH Gen. 2 nieuwe 20-40kVA UPS

De nieuwe UPS van Delta biedt betrouwbare bescherming, kosteneffectief vermogen met een compact formaat en hoogwaardige prestaties. Delta, een aanbieder van oplossingen voor stroom- en thermisch beheer in datacenters, heeft de beschikbaarheid aangekondigd van zijn UPS-voedingen uit de Ultron HPH-serie.

Schneider Electric lanceert met IT-distributeurs Managed Power as a Service

Schneider Electric lanceert met IT-distributeurs Managed Power as a Service

Door hardware, software en services te combineren via een ‘as-a-service’-aanbod, bieden IT-distributeurs aan IT-partners de mogelijkheid om met nieuwe servicemogelijkheden voorspelbare, terugkerende inkomsten te genereren.