Amerikaanse datacenters zien groei in energiegebruik afvlakken

Windenergie (bron: FreeImages.com/Steve Ralston

De groei van het energiegebruik van Amerikaanse datacenters vlakt af. In de periode 2010-2014 is het energieverbruik in totaal met vier procent gestegen, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 1%. Dit is fors lager dan verwacht.

Dit blijkt uit onderzoek van het Lawrence Berkeley National Laboratory in de Verenigde Staten (VS). De resultaten zijn verzameld in het rapport ‘United States Data Center Energy Usage’. Sinds 2011 is het gebruik van datacenters snel gestegen, vooral door de opkomst van populaire websites als YouTube en Facebook. Ook de corporate cloud won in deze periode aan populariteit. Op basis hiervan zou je dan ook verwachten dat het energieverbruik van Amerikaanse datacenters sinds 2011 explosief is gestegen.

Opvallend lage groei

De cijfers zijn dan ook opvallend laag. In 2011 voorspelde Jonathan Koomey van de Stanford University nog dat het energieverbruik van Amerikaanse datacenters per jaar met 2% zou stijgen. Deze stijging blijkt in de praktijk dus fors lager uit te vallen.

Het is overigens al langer duidelijk dat de groei in het energiegebruik afvlakt. In het rapport van Koomey uit 2011 werd al van deze daling gesproken. Het nieuwe rapport bevestigt dit en laat zien dat het energiegebruik van Amerikaanse datacenter in de periode 2000-2005 met 90% is gegroeid, terwijl deze groei in de periode 2005-2010 met 26% flink lager is uitgekomen.

Grotere energie-efficiëntie

De toegenomen energie-efficiëntie van datacenters speelt een grote rol in de kleinere groei. In het rapport geeft het Lawrence Berkeley National Laboratory ook een schatting van het energieverbruik indien de energie-efficiëntie gelijk was gebleven aan die in het jaar 2010. In dit geval zou 600 miljard extra kWh nodig zijn in de periode 2010-2020 dan nu het geval is.

One Response to Amerikaanse datacenters zien groei in energiegebruik afvlakken

  1. […] Berkely National Lab waaruit blijkt dat het energieverbruik van datacenters tussen 2010 en 2014 met 4% is gegroeid. Dit terwijl de hoeveelheid data die wordt gegenereerd en de vraag naar datacentercapaciteit in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.