Microsoft, NRG Energy en Primus Power willen energieopslag efficiënter maken

windmolens

Microsoft maakt bekend samen met energiemaatschappij NRG Energy, de Universiteit van Texas en leverancier van batterijtechnologie Primus Power onderzoek te gaan doen naar energieopslag en -management. De bedrijven willen gezamenlijk energieopslag bij datacenters wereldwijd efficiënter maken.

Het project is onderdeel van een strategie van Microsoft waarbij het bedrijf wereldwijd inzet op duurzaamheid. Via het project hoopt Microsoft in kaart te brengen wat de meest efficiënte methode is om duurzame energie op grote schaal op te slaan, om zeker te stellen dat duurzame energie op ieder moment voordelig beschikbaar is.

Duurzame energie opslaan

In het project wordt onderzocht hoe batterijen en accu’s ingezet kunnen worden in datacenters om duurzame energie te kunnen opslaan. Dit is noodzakelijk, aangezien bijvoorbeeld wind- of zonne-energie niet altijd opgewekt kan worden. Indien meer energie wordt opgewekt dan het datacenter nodig heeft kan de overtollige energie worden opgeslagen, zodat deze op bijvoorbeeld windstille momenten kan worden ingezet.

Onderdeel van het project is ook het evalueren van een nieuwe generatie batterijen die langer hun capaciteit behouden. Primus Power is een bedrijf dat dergelijke accu’s ontwikkeld. Deze accu’s moeten twintig jaar lang hun werk kunnen doen, zonder capaciteit te verliezen en zonder dat onderdelen vervangen hoeven te worden.

Onafhankelijk van het reguliere energienetwerk

Door duurzame energiebronnen te combineren met energieopslagsystemen wordt het mogelijk datacenters volledig onafhankelijk van het reguliere energienetwerk te laten opereren. Dit is van belang, aangezien datacenters een steeds grotere belasting vormen op deze netwerken. Zo blijkt uit een rapport van de Irish Wind Energy Association, waaruit blijkt dat Ierland door zijn groeiende populariteit als vestigingsplaats voor datacenters de komende jaren 1.136 MW aan extra energiecapaciteit nodig heeft om te kunnen voldoen aan de vraag van de nieuwe datacenters.

Dossiers
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.