Floor Utilization Effectiveness maakt inzetbaarheid van datacenterruimte inzichtelijk

Een datacenter (bron: FreeImages.com/Erik Araujo)

De vermogensdichtheid in datacenters neemt in een hoog tempo toe. Het komt hierdoor steeds vaker vol dat klanten hun gehuurde capaciteit in een datacenter niet volledig kunnen benutten, aangezien het datacenter simpelweg niet is berekend op deze vermogensdichtheid. Deze afwijking kan in kaart worden gebracht door de Floor Utilization Effectiveness (FUE) te berekenen.

Dit stelt Steve Altizer, directeur van Compu Dynamics, in een blogpost op DatacenterDynamics. Als voorbeeld noemt Altizer een datacenter van pakweg 750 vierkante meter dat ruimte biedt aan 300 datacenterkasten, maar waar in de praktijk slechts 150 kasten kunnen worden gebruikt. 375 vierkante meter aan datacenteroppervlakte kan hierdoor niet worden ingezet en blijft leegstaan doordat het datacenter niet berekend is op de hogere vermogensdichtheid die klanten willen hanteren.

‘Ons datacenter ondersteunt 20kW tot 30kW racks’

In de blogpost merkt Altizer ook op dat veel colocatieproviders adverteren met het feit dat hun datacenter 20kW tot 30kW racks ondersteunt. In de praktijk blijken colocatieproviders doorgaans echter alleen in staat op sporadische basis een dergelijke vermogensdichtheid te kunnen ondersteunen. “Ik ken geen enkele commerciële faciliteit die bereid is een volledige module aan te bieden aan een gebruiker die iedere beschikbare vierkante meter wil voorzien van 30kW racks”, aldus Altizer.

De FUE maakt inzichtelijk in welke mate klanten in staat zijn datacentermodules volledig te benutten, zonder hierbij tegen de grenzen van het datacenterontwerp aan te lopen. Indien een module volledig benut kan worden, behaalt een colocatieprovider een goede FUE van bijvoorbeeld 1.0. Indien een datacenter echter 200W aan vermogen per vierkante meter biedt, terwijl de klant in de praktijk 400kW aan vermogen per vierkante meter nodig heeft komt de FUE uit op bijvoorbeeld 2.0.

Hogere kosten

Altizer wijst ook op de hogere kosten voor eindklanten van colocatieproviders die een hoge FUE halen. Indien de gehuurde ruimte in een datacenter van een colocatieprovider in de praktijk slechts voor de helft kan worden ingezet betekent dit effectief dat klanten twee keer zoveel geld kwijt zijn voor de capaciteit die zij onderbrengen in dit datacenter. Het is voor eindklanten dan ook van groot belang de FUE vooraf te kunnen berekenen, zodat zij niet voor dure verrassingen komen te staan.

Lees meer over de FUE in de blogpost van Altizer op DatacenterDynamics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.