Proefproject test prestaties van datacenters onder tropische omstandigheden

datacenter2

Het eerste Tropical Data Centre (TDC) in Singapore ter wereld gaat op korte termijn proefdraaien. In het project wordt gekeken hoe datacenters presteren in tropische omstandigheden, met temperaturen die oplopen tot 38 graden Celsius en een luchtvochtigheid van de buitenlucht van 90% of hoger. Indien het project succesvol blijkt kan dit een forse besparing opleveren op het energieverbruik van datacenters wereldwijd.

Het TDC wordt gebouwd door Infocomm Development Authority of Singapore (IDA) in samenwerking met Dell, ERS, Fujitsu, Hewlett Packard Enterprise, Huawei, Intel, Keppel Data Centres, The Green Grid, en Nanyang Technological University. Deze partijen leveren hardware, software en expertise voor het project. Het TDC bouwt voort op het Green Data Centre Programme (GDCP) dat eind 2014 door IDA’s Green Datacentre Innovation Hub is gelanceerd. Naar verwachting is een proof-of-concept TDC in het derde kwartaal van 2016 gereed in een datacenter van Keppel Data Centres.

In het project wordt het TDC getest onder hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Indien het datacenter onder deze omstandigheden goed blijkt te presteren kan dit leiden tot een forse energiebesparing voor datacenters wereldwijd. Apparatuur in datacenters zou in dit geval bij een hoge temperatuur probleemloos kunnen opereren, waardoor minder hoeft worden gekoeld en energie kan worden bespaard. Ook de luchtvochtigheid kan verder oplopen zonder dat hoeft worden ingegrepen, waardoor het energieverbruik van datacenters verder kan worden teruggedrongen. De betrokken partijen verwachten met deze combinatie een energiebesparing tot 40% te kunnen realiseren en daarnaast de CO2-uitstoot te kunnen terugdringen.

Dossiers