Tencent en ZTE introduceren modulair energie-efficiënt datacenter

Het Tencent West Lab van Tencent en ZTE (bron: ZTE)

Tencent en ZTE introduceren het Tencent West Lab, een modulair en energie-efficiënt datacenter. Het energieverbruik van het datacenters wordt relatief laag gehouden door gebruik te maken van vrije koeling. Daarnaast wordt het datacenter in belangrijke mate aangedreven door zonnepanelen, die op het dak van het datacenter zijn geïnstalleerd.

Het datacenter wordt aangedreven met een combinatie van zonne-energie, gelijkstroom met een hoog voltage en elektriciteit van het reguliere energienetwerk. Het datacenter is modulair en kan hierdoor snel worden opgebouwd. De installatie van het datacenter neemt volgens de twee Aziatische bedrijven ongeveer twee weken in beslag vanaf het moment dat de servers op de locatie zijn afgeleverd.

Het Tencent West Lab maakt gebruik van indirectie adiabatische vrije koeling. Hiermee claimen Tencent en ZTE een lage Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,0665 te realiseren. Dit terwijl het merendeel van de Chinese datacenters een PUE van meer dan 2,2 hebben. Wel moet hier overigens als kanttekening bij worden vermeld dat in de berekening voor de PUE ook de opbrengst van de zonnepanelen is meegenomen. Dit is iets waar sommige PUE puristen het niet mee eens zullen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.