‘Redundantie zit zelfs in onze ups’en ingebouwd’

D7K_6541

BIT trapte 2016 af met de viering van zijn twintigjarige bestaan en de opening van het luxueuze ‘bezoekerscentrum’ BIT-MeetMe. DatacenterWorks sprak erover met CTO Alex Bik tijdens het volgende feestelijke moment: de officiële ingebruikname van nieuwe uninterruptible power supplies die staan opgesteld in BIT-2A en in de gloednieuwe datazaal BIT-2D.

“Het gaat goed met BIT”, zo zegt Bik zichtbaar glunderend. “Business Internet Trends startte in 1996 als internetprovider, maar omdat vaste verbindingen in die tijd duur waren, vroegen onze klanten al snel ook om co-locatiediensten. Inmiddels ligt de nadruk op co-locatie, maar we bieden daarnaast nog altijd de diensten waar we mee gestart zijn, zoals domeinregistraties, webhosting, connectivity en inbellen. Alleen met die laatste dienst gaan we volgend jaar als een van de laatsten wel stoppen.”

Voor het aanbieden van co-locatiediensten heeft BIT inmiddels drie datacenters tot zijn beschikking: BIT-1, BIT-2A en BIT-2BCD. De derde datavloer binnen BIT-2BCD – BIT-2D – is recent in gebruik genomen. “Door de voortschrijding der techniek ziet 2D er toch wel heel anders uit dan de oudere zalen”, zo constateert Bik.

Directe vrije koeling

Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld BIT-2B en BIT-2C is de manier waarop BIT-2D wordt gekoeld. Bik met een lach: “We hebben een gat ik het dak gemaakt en laten de gefilterde, frisse buitenlucht letterlijk in de gesloten koude gangen vallen.” Om de temperatuur in de koude gangen constant te houden, wordt de buitenlucht gemengd met warme retourlucht. “Alsof je de warme en koude kraan tegelijk opendraait.” Onder andere deze manier van koelen, die al enkele jaren wordt toegepast in BIT-1, moet ervoor zorgen dat BIT-2D functioneert met een PUE van 1,15.

“Daarnaast hebben we ervoor gekozen om niet alle installaties meteen aan te brengen, maar pas op het moment dat we ze nodig hebben”, vervolgt Bik. “Op die manier houden we het geld nog even in onze zak.” Op dezelfde manier kan ook de capaciteit van de nieuwe Huawei-ups’en worden uitgebreid. De capaciteit van deze systemen kan in stappen worden uitgebreid van 40 kVA tot 800 kVA. In eerste instantie bieden de ups’en in BIT 2D een vermogen van 600 kVA. Het uitbreiden van de capaciteit is volgens Bik vervolgens een kwestie van het ‘bijprikken en inschakelen’ van powermodules, wat de ups’en flexibel en schaalbaar maakt.

D7K_6532-615x407 BIT nam de nieuwe ups-systemen van Huawei officieel in gebruik tijdens een feestelijke ceremonie in BIT-MeetMe die was georganiseerd door noodstroompartner Elinex.

Andere ups’en

Ook de keuze voor Huawei-ups’en kan als ‘heel anders’ worden gekenmerkt, aangezien de oudere zalen van BIT zijn ingericht met ups’en van Eaton. “De Eaton Powerware’s die wij in gebruik hebben, zijn nog altijd prima systemen, maar tegelijkertijd zien we bij deze systemen weinig innovatie.”

D7K_6513-195x300 Voor de CTO aanleiding om voor BIT-2D, en voor BIT-2A waar de ups’en aan vervanging toe waren, op zoek te gaan naar een alternatief. Op advies van noodstroomspecialist Elinex Power Solutions verdiepte Bik zich in de ups’en van Huawei, onder andere door zelf een bezoek te brengen aan de fabriek van Huawei in China. “Ik heb met eigen ogen kunnen zien dat Huawei een partij is waar kwaliteit voorop staat. Het feit dat Elinex - waar wij al ruim 12,5 jaar hecht mee samenwerken - zijn naam aan Huawei heeft verbonden, stelde mij ook gerust.”

“Bij de systemen van Huawei bleek een aantal zaken beter geregeld te zijn”, aldus Bik. Naast de goede schaalbaarheid noemt Bik de bedrijfszekerheid van de Huawei ups’en. “Naast de ‘2N-redundantie’ die we hebben met een strikt gescheiden A- en een B-feed zit er ook nog redundantie ingebouwd in de ups’en zelf; als een module uitvalt, zorgen de andere modules ervoor dat de ups gewoon blijft werken. Een defecte powermodule kunnen we bovendien heel eenvoudig zelf vervangen, wat de ups’en van Huawei ook goedkoop maakt in onderhoud. Het is niet nodig om hiervoor ’s nachts de hulp van een dure engineer in te schakelen.”

Verschillende opstellingen

Uiteindelijk is ervoor gekozen om BIT-2D uit te rusten met twee modulaire Huawei 5000-E ups’en - één op elke feed - waarvan de capaciteit is uit te breiden tot maximaal 800 kVA. De zaal zelf wordt via een busbarsysteem - dat eveneens door Elinex is geleverd - gevoed vanaf BIT-2B. Vervolgens wordt de stroom onder de verhoogde vloer verder verdeeld naar de racks.

In BIT-2A ziet de opstelling er anders uit. Hier heeft BIT ervoor gekozen om de bestaande opstelling van de stroomvoorziening zoveel mogelijk intact te laten, om te voorkomen dat ook schakelkasten en bedrading vervangen moesten worden. “Het gaat hier immers om een zaal waar volop productie wordt gedraaid”, aldus Bik. Het resultaat is dat de vier oude ups’en die per feed ‘in parallel’ stonden, een-op-een zijn vervangen door nieuwe varianten van Huawei met een vermogen van 160 kVA per stuk.

BIT-MeetMe

D7K_6341-300x199 “De start van de opbouw van datazaal BIT-2D betekende wel dat we een zaal kwijt waren waar we mensen ontvingen”, concludeert Bik. In 2015 liet BIT dan ook het bezoekerscentrum ‘BIT-MeetMe’ bouwen dat nu wordt gebruikt voor de ontvangst van klanten, gasten en eigen medewerkers. Zo biedt het gebouw - dat met een luchtbrug is verbonden met BIT-2BCD - ruimte voor vergaderingen, seminars en feestelijke evenementen zoals de viering van het twintigjarig bestaan van BIT begin dit jaar en enkele weken later de door Elinex georganiseerde feestelijke oplevering van de nieuwe Huawei ups-systemen.

“Een datacenter en gastvrijheid gaan niet goed samen”, aldus Bik. “We hebben er dan ook voor gekozen om BIT-MeetMe buiten het hek van het datacenter te houden en buiten de ISO-certificeringen.” Toch is er naast de luchtbrug nog wel een andere connectie tussen BIT-2BCD en BIT-MeetMe. Het 1.200 m² grote bezoekerscentrum wordt verwarmd met de restwarmte uit het datacenter. “Met het benutten van de restwarmte zet BIT weer een stap op het gebied van energie-efficiëntie”, aldus Bik.

Ferry Waterkamp is freelance journalist