‘Draadloze interconnecties kunnen forse efficiëntiewinst opleveren’

Een datacenter (bron: FreeImages.com/Erik Araujo)

Onderzoekers van de Rochester Institute of Technology verwachten een forse efficiëntiewinst te kunnen boeken door gebruik te maken van draadloze interconnecties tussen datacenters. De Nationaal Science Foundation van de Amerikaanse overheid stelt over de komende vijf jaar 600.000 dollar beschikbaar voor onderzoek naar deze verbindingen.

Dit meldt EurekAlert!. De subsidie is toegekend aan Amlan Ganguly van de Rochester Institute of Technology. Ganguly publiceert al enkel jaren papers over draadloze verbindingen in chips. In zijn komende project wil Ganguly dit principe geschikt maken voor gebruik in interconnecties. Een sleutelonderdeel van het project is het vervangen van legacy internetverbindingen met draadloze technologie. Ganguly verwacht dat dit forse winst oplevert in energie-efficiëntie ten opzichte van de huidige generatie interconnecties.

Wel geeft Ganguly toe dat het project een aantal forse uitdagingen kent. Vooral overspraak, elektromagnetische interferentie tussen verschillende signalen, is een probleem waar Ganguly verwacht mee te maken te krijgen. Het risico op overspraak is groot door de grote hoeveelheden servers die over dezelfde frequentie communiceren. Hierdoor kunnen signalen overspringen op een andere verbindingen, waardoor storing ontstaat en signalen elkaar kunnen beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.