‘Draadloze interconnecties kunnen forse efficiëntiewinst opleveren’

datacenter2

Onderzoekers van de Rochester Institute of Technology verwachten een forse efficiëntiewinst te kunnen boeken door gebruik te maken van draadloze interconnecties tussen datacenters. De Nationaal Science Foundation van de Amerikaanse overheid stelt over de komende vijf jaar 600.000 dollar beschikbaar voor onderzoek naar deze verbindingen.

Dit meldt EurekAlert!. De subsidie is toegekend aan Amlan Ganguly van de Rochester Institute of Technology. Ganguly publiceert al enkel jaren papers over draadloze verbindingen in chips. In zijn komende project wil Ganguly dit principe geschikt maken voor gebruik in interconnecties. Een sleutelonderdeel van het project is het vervangen van legacy internetverbindingen met draadloze technologie. Ganguly verwacht dat dit forse winst oplevert in energie-efficiëntie ten opzichte van de huidige generatie interconnecties.

Wel geeft Ganguly toe dat het project een aantal forse uitdagingen kent. Vooral overspraak, elektromagnetische interferentie tussen verschillende signalen, is een probleem waar Ganguly verwacht mee te maken te krijgen. Het risico op overspraak is groot door de grote hoeveelheden servers die over dezelfde frequentie communiceren. Hierdoor kunnen signalen overspringen op een andere verbindingen, waardoor storing ontstaat en signalen elkaar kunnen beïnvloeden.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.