Iers datacenter van Facebook wordt aangedreven met windenergie

Windenergie (bron: FreeImages.com/Steve Ralston

 

Het nieuwe datacenter van Facebook Ierse Clonee, County Meath wordt naar verwachting pas in 2018 opgeleverd. Desondanks breidt Facebook het datacenter nu al uit met een extra gebouw. Daarnaast heeft het Amerikaanse social media bedrijf een contract gesloten met Brookfield Renewable Energy Partners voor het afnemen van duurzame energie voor het datacenter.

De bouw van het Ierse datacenter ging in januari 2016 van start. Facebook kondigde toen aan acht datahallen te gaan onderbrengen in twee panden: een centraal gebouw en een groot gebouw dat hieraan vast wordt gebouwd. De Irish Examiner meldt nu dat Facebook het project nog voor oplevering uitbreidt. Het bedrijf gaat een tweede gebouw aan het centrale pand te gaan bouwen. “We hebben de locatie gebouwd en ontworpen om meer dan één gebouw te huisvesten”, legt Tom Furlong, vice president Infrastructuur bij Facebook, uit. “We willen in staat zijn te groeien naarmate onze behoeften veranderen en we voorzien nu al dat we een tweede gebouw nodig gaan hebben.”

50.800 vierkante meter

Het nieuwe Ierse datacenter schept tijdens de bouw naar verwachting werkgelegenheid voor 2.000 mensen. Zodra de bouw is afgerond kunnen 150 mensen aan de slag in het datacenter. Het datacenter wordt gebouwd op een stuk grond van pakweg 80 hectare. In de eerste fase worden twee gebouwen opgeleverd die in totaal 50.800 vierkante meter aan vloeroppervlak bieden. Deze ruimte wordt gebruikt om acht datahallen en kantoorruimte onder te brengen.

Brookfield Renewable Energy Partners meldt daarnaast met Facebook een lange termijn overeenkomst te hebben gesloten voor het leveren van duurzame energie.Brookfield gaat een capaciteit van ongeveer 150 MW aan windenergie leveren aan het datacenter van Facebook in Clonee, County Meath.

100% duurzame energie

“Facebook’s nieuwe datacenter in Clonee zal één van de meest technisch geavanceerde en milieuvriendelijkste zijn ter wereld. In samenwerking met Brookfield wordt het datacenter aangedreven met 100% duurzame energie, die lokaal wordt opgewerkt in Ierland. We zijn trots onze investeringen voort te zetten in Ierland, dat sinds 2009 de thuishaven is van ons internationale hoofdkantoor”, zegt Furlong.

Het Ierse datacenter wordt het tweede datacenter van Facebook in Europa. Het bedrijf beschikt al langer over een datacenter in Luleå, Zweden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.