Gemeente mag datacenter niet dwingen vrije koeling te gebruiken

hamer-rechter-rechtszaak-300x199

De gemeente Amsterdam heeft een rechtszaak verloren die het had aangespannen tegen een groot datacenter in de gemeente. De gemeente mag een datacenter niet verplichten een bepaalde vorm van koeling te gebruiken. De gemeente Amsterdam stelt dat de uitspraak aantoont dat lokale overheden niet over de juiste wettelijke middelen beschikken om voortvarend energiebesparing bij bedrijven te bevorderen.

Het datacenter, waarvan de naam in het midden wordt gelaten, kreeg door de gemeente de verplichting opgelegd gebruik te maken van vrije koeling in plaats van mechanische koeling. Het bedrijf stapte hierop naar de rechter. De rechter stelt het datacenter nu dus in het gelijk en is van mening dat deze verplichting niet opgelegd had mogen worden. Een soortgelijke zaak tegen de gemeente Amsterdam door een ander bedrijf loopt nog.

‘De juiste handvatten ontbreken’

Wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho: “Het blijkt wederom dat de gemeente niet de juiste handvatten heeft om daadkrachtig op te treden tegen energieverspilling. Ik heb dit al eerder aangekaart bij het Rijk. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu is nu aan zet om de regels aan te passen, want Amsterdam werkt er enorm hard aan bij te dragen aan een duurzame toekomst en daarvoor hebben we juridische ruggensteun van het Rijk nodig.”

De gemeente Amsterdam stelt dat energiebesparing één van de onderdelen van het Energieakkoord is waar te weinig voortgang wordt geboekt. De gemeente wijst erop dat het niet zeker is of de Nederlandse doelstelling voor 2023 ook maar voor de helft gehaald zal worden. Amsterdam wil in 2020 per inwoner 20% minder energie verbruiken. Gemeenten zijn volgens de gemeente Amsterdam het bevoegd gezag om bedrijven te verplichten energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dit was volgens de gemeente ook in deze specifieke casus het geval. Lokale overheden zouden echter onvoldoende juridische middelen van het Rijk tot hun beschikking hebben gekregen om deze verplichtingen daadwerkelijk op te leggen.

Vervolgstappen

De gemeente beraadt zich overigens nog op vervolgstappen naar aanleiding van de uitspraak.

Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.