‘Energie-efficiëntie van servers krijgt steeds meer aandacht’

Een datacenter (Bron: FreeImages.com/Erik Araujo)

Servers zijn in een datacenter verantwoordelijk voor gemiddeld bijna 27% van het totale energieverbruik. Waar een gemiddelde server vroeger 50 tot 80 watt verbruikte, ligt het verbruik vandaag de dag gemiddeld op bijna 300 watt. Datacenterbeheerders hebben dan ook steeds meer aandacht voor de energie-efficiëntie van servers.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Technavio. Rakesh Panda, een analist op het gebied van datacenters bij Technavio, stelt dat het toenemende energieverbruik van servers een significante impact heeft op de totale operationele kosten van een datacenter. Door de groeiende omarming van datacentercontainers verwacht Panda echter dat bedrijven de komende vier jaar steeds vaker gaan kiezen voor energie-efficiënte IT-infrastructuur.

Drie segmenten

Technavio deelt de servermarkt op in drie segmenten: rack servers, blade servers en microservers. Rack servers was in 2014 veruit het grootste segment, met een waarde van 21,05 miljard dollar. De markt voor blade servers was in 2014 zo’n 9,21 miljard dollar waard, waarmee dit segment op de tweede plaats staat. Blade servers zijn compacter dan rack servers, maar op het gebied van prestaties, ondersteuning van workloads en energie-efficiëntie gelijkwaardig. Veel bedrijven geven de voorkeur aan blade servers om de complexiteit in bekabeling te verkleinen en de efficiëntie te vergroten door het gebruik van geïntegreerde ethernet en fiber channel switches. Technavio verwacht dat de omarming van blade servers de komende tijd blijft groeien.

Het kleinste segment van de servermarkt is het segment voor microservers. Dit segment was in 2014 volgens Technavio 620 miljoen dollar waard. Vooral de compacte afmetingen van microservers maken de servers aantrekkelijk voor bedrijven. Technavio verwacht dat fabrikanten van microservers de komende tijd gaan inzetten op het vergroten van de energie-efficiëntie van de servers bij grote workloads. Met deze ontwikkeling kunnen de fabrikanten het marktaandeel van microservers op de servermarkt vergroten. Technavio merkt op dat de omarming van virtualisatietechnologie op dit moment een piek doormaakt. Microservers zijn op dit moment kostbaarder dan andere servers. Indien fabrikanten deze uitdaging weten te overkomen en de prijzen weten terug te dringen verwacht Technavio dat dit segment een stabiele omzet zal draaien. Ook verwacht het onderzoeksbureau dat microservers steeds vaker gebruikt zullen worden in modulaire datacenters en datacentercontainers. Technavio voorspelt dat deze ontwikkeling voor extra groei zal zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.