Impact van hitte op harde schijven blijkt kleiner dan gedacht

datacenter2

Hoge temperaturen blijken een minder grote impact te hebben op de werking van harde schijven dan tot nu toe werd aangenomen. Niet hitte, maar juist vochtigheid vormt de grootste dreiging voor harde schijven.

Dit blijkt uit onderzoek van Ioannis Manousakis en Thu D. Nguyen van de Rutgers University, Sriram Sankar van GoDaddy en Gregg McKnight en Ricardo Bianchini van Microsoft. Zij hebben de resultaten van hun onderzoek gepresenteerd op de USENIX conferentie FAST ’16 in Santa Clara, Verenigde Staten. Voor het onderzoek hebben de onderzoekers 9 datacenters van Microsoft op de loep genomen, waarvan een deel gebruik maakt van vrije koeling en een deel van traditionele koelinstallaties.

Wegen kostenbesparingen op tegen impact op hardware?

In het onderzoek is gekeken naar de impact van buitenlucht op de werking van een datacenter. Dit is van belang bij vrije koeling, waarbij buitenlucht het datacenter wordt ingeleid om apparatuur te koelen. Met het onderzoek wilden de onderzoekers inzichtelijk maken of besparingen op de energiekosten die met vrije koeling kunnen worden gerealiseerd opwegen tegen de eventuele impact die dit heeft op de aanwezige hardware.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat temperatuur een veel minder grote rol speelt in de betrouwbaarheid van harde schijf dan tot nu toe werd gedacht. Door de relatief hoge vochtigheid waaraan apparatuur bij vrije koeling wordt blootgesteld blijkt juist dit voor risico’s te zorgen. De onderzoekers stellen dat datacenterbeheerders die kiezen voor vrije koeling de luchtvochtigheid dan ook nauwlettend in de gaten moeten houden. De onderzoekers merken op dat het risico op falen door een relatief hoge luchtvochtigheid al flink kan worden verlaagd door servers aan de achterkant van servers te plaatsen.

Dossiers
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.