Technologie van Allied Telesis detecteert manipulatie van glasvezelverbindingen

Allied Telesis introduceert een nieuwe technologie die spionage op glasvezelverbindingen voorkomt. Active Fiber Monitoring is een technologie die kan detecteren wanneer een kabel wordt gemanipuleerd en automatisch alarm slaat.

alliedtelesis-logo Dit meldt de website Business Critical Infrastructures. Optische vezels worden op grote schaal gebruikte voor dataverbindingen over lange afstanden. Daarnaast is de technologie populair binnen LAN-omgevingen. Vaak wordt gedacht dat het afluisteren van glasvezelbekabeling niet mogelijk is, wat als belangrijk voordeel van de verbindingen wordt gezien. Vandaag de dag is echter apparatuur beschikbaar die het wel mogelijk maakt verkeer op glasvezelkabels te onderscheppen. Deze apparatuur is eenvoudig te gebruiken en daarnaast eenvoudig te verkrijgen.

Wijzigingen in licht detecteren

Allied Telesis speelt in op deze dreiging met Active Fiber Monitoring. Deze technologie detecteert kleine wijzigingen in de hoeveelheid licht die wordt ontvangen op een glasvezelverbinding. Om de bekabeling af te luisteren is het nodig een deel van het verstuurde licht te onderscheppen. Dit zorgt ervoor dat minder licht aankomt bij het eindpunt, wat door Active Fiber Monitoring wordt gedetecteerd. Indien manipulatie wordt gedetecteerd is het mogelijk de technologie automatisch de verbinding te laten verbreken. Ook kan een beheerder worden gewaarschuwd, die vervolgens handmatig kan ingrijpen.

“De veiligheid van data op glasvezelverbindingen werd voorheen als vanzelfsprekend gezien”, zegt Graham Walker, senior product manager bij Allied Telesis. “Bedrijven moeten zich echter bewust worden dat het vandaag de dag zeer eenvoudig is verkeer op glasvezelverbindingen te onderscheppen. Tot nu was de enige beschikbare tegenmaatregel encryptie, wat duur is, zorgt voor latentie, of gevoelige lichtmeters, complex zijn om op te zetten en valse positieven kunnen geven. Active Fiber Monitoring is een effectief alternatief dat eenvoudig te gebruiken en volledig gratis is.”

DDM-geschikte optische modules

Alle x series switches en firewalls van Allied Telesis die draaien op de laatste AlliedWare Plus Operating System firmware worden van Active Fiber Monitoring voorzien. Om gebruik te maken van de technologie moet gebruik worden gemaakt van Digital Diagnostic Monitoring (DDM) geschikte optische modules, die beschikbaar zijn via Allied Telesis.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.