Blog Buitengewoon Beveiligd: Johan van den Wittenboer over beveiligingssystemen

In veel Nederlandse wijken staan bij de toegangswegen van die lichtborden waarmee de politie oproept om vooral waakzaam te zijn voor het dievengilde. Dankzij de vele voorzorgsmaatregelen zoals goed sluitwerk, afrasteringen en alarmsystemen is het aantal diefstallen de afgelopen jaren fors afgenomen. Volgens de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie zijn er in het eerste kwartaal van 2015 maar liefst 18% minder woninginbraken geweest ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Dat gaat dus de goede kant op.

Nu is het zaak om deze daling vast te houden en het liefst te vergroten. Dat zal nog een hele klus zijn. Het gebeurt namelijk nog te vaak dat ongenode gasten uw terrein weten binnen te dringen. Sla een willekeurig dagblad er maar eens op na. Berichten zoals hieronder uit Het Brabants Dagblad zijn nog steeds met regelmaat te lezen:

‘De politie heeft dinsdagavond bij een bedrijfspand aan de Van Speijkstraat in Oss drie mannen aangehouden die koper wilden stelen. Het gaat om drie inwoners van Oss, 49, 42 en 41 jaar oud, die om 19.15 uur op heterdaad werden betrapt. Even daarvoor kwam bij de politie een melding binnen dat er drie personen door een hek zouden kruipen bij het pand.

Agenten die op de melding af gingen hoorden in het pand geluiden alsof goederen werden losgebroken. De twee mannen die kort daarna het pand uit kwamen lopen, bleken in het bezit van onder meer twee waterpomptangen, een nijptang, een schroevendraaier en een hakbijl. Ze werden meteen aangehouden, even later ook de derde man die naar buiten kwam. In het pand troffen agenten meerdere elektriciteitskabels aan op de grond.

Het drietal is in de cel gezet voor verder onderzoek’.

Bovenstaande gebeurtenis kan zelfs ontstaan mèt de aanwezigheid van een goed uitgerust beveiligingssysteem, hoewel deze een mogelijke inbraak al in een vroeg stadium kan detecteren. Dus op het moment dat de inbreker nog buiten het pand is maar zich wel al op het terrein bevindt. En niet zoals in het krantenbericht al ‘aan het werk’ is in het gebouw.

Het voordeel van een dergelijk detectiesysteem is wel dat een snelle interventie mogelijk is. Daar zijn verschillende systemen voor beschikbaar. Het Datalog security management systeem is hier een goed voorbeeld van. Zo zijn op dit systeem de hekwerkdetectie, de toegangscontrole, de communicatie, het cameratoezicht en de interactieve (led) verlichtingssystemen aangesloten. Datalog is op afstand te managen door bijvoorbeeld de securityreceptie, portier of beveiliging.

Maar ook het Videomanagement is prima inzetbaar als het gaat om actie te ondernemen om zo in te grijpen waar nodig. Er kan ook gedacht worden aan een Buitenbeveiligingssysteem dat aangesloten is op een meldkamer. Zodat na het ontvangen en registreren van alarmmeldingen de eigen sleutelhouders aangestuurd kunnen worden. Ook kan dan desgewenst een bewakingsdienst of de politie worden gewaarschuwd zodat ze snel ter plaatse kunnen zijn en de inbreker – om het eufemistisch te zeggen – in de kraag te kunnen vatten.

Volgens de Heras ADVAT-methode is de Actie het logische vervolg op het Vertragen en wordt de actie dankzij de Detectie enorm ondersteund en vergemakkelijkt. Die actie vindt dus nog steeds buiten uw pand plaats. Een hele geruststelling, want in het gebouw hebben dat soort figuren niets te zoeken.

Johan van den Wittenboer is Product Development Manager bij Heras

One Response to Blog Buitengewoon Beveiligd: Johan van den Wittenboer over beveiligingssystemen

  1. http://www./ schreef:

    (this only works if you are an Iphone, ipad, ipod, or an android user). Go to App store and download the app called “app trailers” when you download it put in this bonus code “0may00″ you should get points for it. Guys this is real. you can make real money from this app. I’m making around 50 everyday. Download this app and you Will thank me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *