Energienetwerken kunnen groeiende vraag naar datacenters nauwelijks bijbenen

Windenergie (bron: FreeImages.com/Steve Ralston

Zowel in Europa, het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Staten (VS) heeft het energienetwerk moeite de groeiende vraag naar datacenters bij te benen. Door het relatief grote energieverbruik van datacenters dreigt een tekort te ontstaan aan capaciteit op het energienetwerk.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Mind the Gap: Energy Availability and the Disconnect with Data’ van Peter Kelly-Detwiler van Northbridge Energy Partners, dat is uitgevoerd in opdracht van Verne Global. “In de zoektocht naar goedkope en betrouwbare energievoorzieningen is de CIO vaak op wereldwijd niveau betrokken”, zegt Kelly-Detwiler.

Veel energienetwerken voldoen niet aan de eisen

“Helaas voldoen veel energienetwerken niet aan de strenge vereisten op het gebied van betrouwbaarheid, doordat in veel ontwikkelde landen de vraag naar energie de noodzakelijke infrastructuur heeft ingehaald. Het VK, continentaal Europa en de VS staan allen voor unieke uitdagingen, terwijl de Noordse economieën, IJsland en Quabec (Canada) het aanzienlijk beter doen”, aldus de onderzoeker.

De VK loopt op dit gebied vooral aan tegen de beperkte beschikbare capaciteit op en flexibiliteit van haar energienetwerk. Duitsland zit op dit moment in een transitiefase en heeft te maken met onduidelijkheden over regelgeving. Dit leidt tot relatief hoge kosten. De VS kampt juist met een verouderd energienetwerk, dat betrouwbaarheidsproblemen oplevert. Dit staat in schril contrast met de Noordse landen (inclusief IJsland), die de beschikking hebben over een overvloed aan duurzame energiebronnen en betrouwbare energienetwerken. Dit geldt ook voor de Canadese provincie Quebec.

Hoeveelheid datacenters blijft groeien

Vooral het verwerken van grote datasets met als doel hier bruikbare informatie uit te halen drijft de groei in datacenters aan. Dit leidt tot een groeiende aantal supercomputers en high performance computers (HPC’s). Het verwerken en analyseren van data vindt in toenemende mate in real-time (of bijna real-time) plaats, zeker in industrieën waar data zijn waarde verliest indien deze niet direct wordt geanalyseerd en gebruikt.

Naarmate de hoeveelheid data en het belang van het verwerken van deze data in de komende jaren toeneemt wordt downtime nog kostbaarder. De betrouwbaarheid van het energienetwerk gaat hierdoor een nog belangrijkere rol spelen bij de keuze vooral een specifiek land als vestigingslocatie voor een datacenter.

Steeds energie-efficiënter

Datacenters zijn overigens wel steeds energie-efficiënter. Deze ontwikkeling gaat volgens Kelly-Detwiler echter niet snel genoeg om de snel groeiende vraag naar energie door de explosieve groei in vraag naar data-opslag, analytics en informatie bij te benen. Datacenters zijn op dit moment al één van de snelst groeiende energieverbruikers ter wereld. Wereldwijd wordt naar schatting drie procent van alle energie verbruikt door datacenters, een groei van 100% in de afgelopen vijf jaar.

Datacenters wereldwijd verbruiken inmiddels net zoveel energie als een land dat in omvang tussen Italië en Spanje ligt. Naar schatting was het energieverbruik datacenters in de VS in 2013 gelijk aan de capaciteit van 34 500MW energiecentrales of tweemaal het totale energieverbruik van alle inwoners van New York City. Naar verwachting stijgt het energieverbruik van Amerikaanse datacenters met bijna 60 procent tot 2020.

Capaciteit wordt belangrijke overweging

Kelly-Detwiler stelt dan ook dat de aanwezigheid van voldoende capaciteit op en de betrouwbaarheid, schaalbaarheid en kosten van het energienetwerk een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het beslissingsproces van CIO’s die een datacenter willen outsourcen.

4 Responses to Energienetwerken kunnen groeiende vraag naar datacenters nauwelijks bijbenen

  1. David Allijn schreef:

    Energienetwerken kunnen groeiende vraag naar datacenters nauwelijks bijbenen | DatacenterWorks datacenterworks.nl/2015/12/29/ene…

  2. DCPM schreef:

    Energienetwerken kunnen groeiende vraag naar datacenters nauwelijks bijbenen | DatacenterWorks datacenterworks.nl/2015/12/29/ene…

  3. Energienetwerken kunnen groeiende vraag naar datacenters nauwelijks bijbenen datacenterworks.nl/2015/12/29/ene…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.