Verschuiven investeren in datacenter van Londen en Amsterdam naar Scandinavië?

De datacenterindustrie in de Noordse landen groeit hard. Meer dan de helft van deze groei wordt de komende tijd naar verwachting veroorzaakt door buitenlandse spelers. Is er een verschuiving op komst van investeringen in datacenters van Londen en Amsterdam naar Scandinavië?

BroadGroup onderzoekt in het rapport ‘Data Centre Nordics’ de datacenterindustrie in de Noordse landen. Het onderzoek, dat werd gepresenteerd op de Datacloud Nordic conferentie in Oslo, is uitgevoerd onder 112 datacenter providers uit Noordwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland. Deze partijen verwachten dat third-party datacenters gemiddeld bijna 2,5 keer zo groot worden in omvang. De vraag naar energie verdrievoudigd naar verwachting ten opzichte van de huidige vraag.

Goedkope duurzame energie

De aantrekkingskracht van de Noordse landen is volgens het onderzoek meerledig. Zo is in de landen goedkope duurzame energie is overvloed aanwezig, wat voor datacenterbeheerders een belangrijke motivatie is naar de landen te trekken. Daarnaast kunnen bedrijven acht maanden per jaar gebruik maken van vrije koeling, wat veel energie bespaart.

Daarnaast hebben Scandinavische overheden allerlei voordelen gecreëerd die de regio op de kaart zetten als een goedkope optie voor bedrijven. Ook het feit dat veel inwoners van Scandinavische landen goed Engels spreken speelt een belangrijke rol, evenals de sterke nadruk op techniek binnen het onderwijs en een hoge standaard in governance.

Meer over
Lees ook
NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.