Heijmans beheert en onderhoudt datacenters van Belastingdienst

Heijmans gaat datacenters en kantoren op vijf locaties van de Belastingdienst in Apeldoorn beheren en onderhouden. Hiervoor heeft het bedrijf een Integraal Beheer Contract (IBC) gesloten met het Rijksvastgoedbedrijf. Het gaat om een prestatiecontract met een looptijd van 10 jaar en een optie tot verlenging van 5 jaar en een contractwaarde van ruim € 25 miljoen. Heijmans is met ingang van 1 januari 2016 verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de vijf locaties.

Heijmans is geselecteerd op basis van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Anders dan bij traditionele aanbestedingen schreef het Rijksvastgoedbedrijf voor de opdracht in Apeldoorn geen oplossingen voor, maar vroeg om de deskundigheid van de markt. Heijmans en het Rijksvastgoedbedrijf trekken in deze opdracht gezamenlijk op in de ontwikkeling en uitvoering van integrale beheercontracten.

Beschikbaarheid garanderen

In het prestatiecontract is onder meer vastgelegd dat een optimale gebruikerskwaliteit en beschikbaarheid van de datacenters gegarandeerd moet worden. Dit betekent in de praktijk dat Heijmans in overleg met het Rijksvastgoedbedrijf en de Belastingdienst uiteenlopende beheer- en onderhoudswerkzaamheden verricht op bouwkundig, werktuigbouwkundig en elektrotechnisch vlak. Ook adviseert Heijmans het Rijksvastgoedbedrijf en Belastingdienst over het beheer en onderhoud van de locaties, die een gezamenlijke vloeroppervlakte hebben van circa 167.000 m².

Op dit moment voert Heijmans vergelijkbare prestatiecontracten uit voor de Belastingdienst in Rotterdam en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag. De kennis die daar wordt opgedaan, gebruikt Heijmans voor de nieuwe opdracht in Apeldoorn.

Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.