Kosten spelen belangrijke rol in datacenterstrategie van bedrijven

De kosten van datacentertechnologie speelt een grote rol in de strategie van bedrijven op het gebied van datacenters. 37% van de IT-beslissers noemt dit één van de belangrijkste factoren.

Dit blijkt uit de Computing Data Centre Audit 2015 van Intel onder 380 IT-beslissers. Respondenten geven aan zakelijke opslagruimte duur te vinden, dat licentiekosten complexer zijn geworden en bedrijven in veel gevallen betalen voor producten en diensten die zij niet daadwerkelijk nodig hebben.

Hybride storage

Flashgeheugen maakt in het zakelijke datacenter een flinke opmars. 45% van de IT-beslissers gebruikt dit of is van plan dit te gaan doen. Ondanks dat de kosten van flashgeheugen in de afgelopen anderhalf jaar met 75% is gedaald wordt de technologie door IT-beslissers nog steeds duur bevonden. Een hybride opstelling wordt daarom in veel gevallen als betaalbaar alternatief gezien.

53% van de bedrijven noemt hun datacenters ‘in aanzienlijke mate gevirtualiseerd’. Intel voorspelt echter dat het tempo waarin virtualisatie groeit de komende twee jaar afneemt. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Zo kunnen organisaties in veel gevallen simpelweg niet nog meer virtualiseren en kijken zij naar de cloud en nieuwere technologieën. Bedrijven richten zich steeds meer op integratie en het toevoegen van waarde aan een bestaande gevirtualiseerde omgeving.

‘Behoefte aan on-premise datacenter blijft bestaan’

IT-beslissers zien het on-premise datacenter overigens niet snel verdwijnen. 44% verwacht dat er altijd behoefte blijft aan datacenters in eigen beheer. Wel verwachten respondenten dat de grootste groei plaats zal vinden op het gebied van de cloud of colocatie. 73% verwacht de komende jaren meer gebruik te gaan maken van de cloud.

Ook geven IT-beslissers aan dat werknemers over nieuwe vaardigheden moeten beschikken om nieuwe datacenters te kunnen beheren. De vraag naar traditionele operationele vaardigheden en kennis van hardware neemt af, terwijl de vraag naar DevOps juist groeit. Ook speelt kennis van automatisering en orkestratie een steeds belangrijkere rol. De groei van de cloud zorgt dat de nadruk daarnaast meer komt te liggen op onderhandelen en het beheer van dienstenlevering. Ook wordt kennis over wetgeving steeds belangrijker, onder andere door de Europese richtlijn voor gegevensbescherming die naar verwachting in 2017 als wet wordt aangenomen.

Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.