Green IT Week 2015: ‘Het gaat de goede kant op maar samenwerken blijft noodzakelijk’

Voor het eerst organiseerde Green IT Amsterdam afgelopen maand de zogeheten ‘Green IT Week’. Samen met de organisatoren van verschillende grote evenementen en de deelnemers aan het Green IT Amsterdam-consortium is er zelfs iets langer dan een week volop aandacht geschonken aan het thema ‘groene IT’.

In totaal hebben tientallen sprekers en beursvloer deelnemers de verschillende aspecten van green IT onder de aandacht kunnen brengen van honderden bezoekers.

IT Room Infra

De week werd afgetrapt door het IT Room Infra-event in Den Bosch. IT Room Infra besteedt al jaren aandacht aan het onderwerp green IT, maar dit jaar des te meer. Peter Vermeulen van Pb7 Research opende het evenement waar hij de resultaten van een onderzoek naar beslissingsstructuren in datacenters deelde. Dat gaf mooie inzichten in de wereld van de datacenters. Opvallend was dat datacenter managers zichtbaar aandacht schenken aan de energieprestatie en het milieubewust opereren van hun eigen datacenters. Dat bleek bijvoorbeeld uit de antwoorden op de vraag: ‘Als u naar uw eigen datacenter kijkt, waar bent u dan het meest trots op?’

Dat dit serieus is, bleek ook uit de geplande investeringen die binnen de komende 12 maanden gepland staan volgens het onderzoek. Genoemde doelstellingen van investeringen in bijvoorbeeld DCIM zijn volgens de datacenter managers: ‘groener maken van DC’ en ‘meer grip op energie’. Facilitaire beslissers blijken duurzaamheid vaak te noemen als belangrijke overweging bij het nemen van datacenter gerelateerde aankoop beslissingen. Sterker nog, het stond bovenaan de belangrijkste overwegingen bij deze beslissers. Opvallend was dan wel dat bij IT-beslissers het de minst genoemde overweging was. Gelukkig blijkt ook op directieniveau dat duurzaamheid vaak een belangrijk aspect is, volgens het onderzoek.

Tijdens IT Room Infra waren verder veel innovatieve energie oplossingen zichtbaar op de beursvloer, van energie opslag en uitwisseling en koeling van datacenters tot aan software voor energie beheer. Wat mooi is om te zien is, dat er bedrijven zijn van Nederlandse bodem die hun innovatieve oplossing de afgelopen jaren verder hebben kunnen ontwikkelen, en nu zelfs hun markt verbreden buiten de datacenters.

DatacenterDynamics

Een dag later was het tijd voor DatacenterDynamics Converged Europe in Londen. Green IT Amsterdam en een aantal deelnemers waren hier ook aanwezig. Op dit internationale evenement was veel aandacht voor de grote ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid die in Europa en in Amerika te zien zijn. Duurzame energie bijvoorbeeld. Momenteel is er elke week wel een bericht vanuit Amerika over grootschalige investeringen in duurzame energievoorzieningen als windparken en zonnepanelen door de grote tech-spelers.

Er was dan ook veel aandacht voor een discussiepanel over dit onderwerp en rondom de vraag: datacenters 100% op duurzame energie? Jack Pouchet van de Green Grid maakte hierin duidelijk dat hoe groter de datacenters worden, de sociale druk ook groter wordt. “Als we het hebben over 100+ MW campussen, dan heb je het niet alleen over een grote hoeveelheid resources, maar ook over de lokale omgeving en de impact die je daarop hebt.” Ari Kurvi van Yandex maakte graag duidelijk dat warmte die datacenters zelf genereren een ontgonnen energiebron is, die ook gebruikt zou kunnen worden door het datacenter zelf.

Jaarcongres ECP

Het derde grote evenement in de hoofdagenda van de Green IT Week 2015 was het jaarcongres van ECP. Een evenement waar je niet veel datacenter managers ziet, maar wel veel beleidsmakers, IT-managers uit publieke organisaties en onderzoekers. Heel erg green, maar niet waar we normaal aan denken was de keynote van Frederik de Wilde, een Belgische kunstenaar. Hij werkt veel met data en visualisatie, maar gaf ook een mooi beeld van de gelijkenissen tussen natuurlijke ecosystemen en IT & softwaresystemen. En wat ze van elkaar konden leren.

Veel praktischer was de sessie over het Energie & ICT doorbraakproject en de kansen voor energiemanagementsystemen in gebouwen. Net als dat veel datacenter managers investeringen in DCIM overwegen om de energieprestaties te verbeteren, werd in de sessie met Marcel Elswijk van EnergyGO ook duidelijk dat goede softwareoplossingen een enorme energiebesparing in kantoren en andere grote gebouwen kunnen bewerkstelligen. Om de stap voor gebouweigenaren en facilitaire managers naar een energiemanagement systeem makkelijk te maken, werkt hij nu aan een duidelijk stappenplan, in opdracht van RVO. Begin 2016 zal dit beschikbaar zijn. Ik zou mij kunnen voorstellen dat het stappenplan ook interessant is voor datacenter managers die een DCIM- of BIM-oplossing overwegen.

Green IT Leaders Live

Op 24 november organiseerde Green IT Amsterdam en Hivos het Green IT Leaders Live event op het hoofdkantoor van Dell in Amsterdam. Het evenement bracht 3 onderwerpen samen: smart IT, green datacenters en smart energy. Verspreid over de dag waren er ongeveer 120 mensen aanwezig vanuit de IT, energie en datacenterwereld.

_DSC8686

De dag bracht een aantal dingen samen. Green IT Amsterdam vierde het 5-jarig bestaan, er was dus veel aandacht voor de ontwikkeling die de organisatie heeft doorgemaakt over de afgelopen jaren en ontwikkeling die te zien is geweest in de industrie. Het samenwerkingsverband is gegroeid van 25 naar meer dan 45 deelnemers en de deelnemers hebben de afgelopen jaren veel innovatie ontwikkeld en geïmplementeerd op het gebied van energie efficiëntie.

Hivos heeft de afgelopen jaren het thema duurzame energie en datacenters op de agenda gebracht met verschillende campagnes. Green IT Leaders Live was voor Hivos de afsluiting van deze campagnes, zij zullen zich vooral gaan richten op de kansen voor toepassing van groene IT in ontwikkelingsgebieden.

Rode draad

Het programma van Green IT Leaders Live zat bomvol met inspirerende sprekers maar er was wel een rode draad en een aantal onderwerpen die vaker terugkwamen:

1 De IT-industrie is goed geworden in het verkleinen van haar footprint, laten we nu kijken wat er met IT kan om andere partijen te helpen om bijvoorbeeld duurzame steden te ontwikkelen en andere industrieën te helpen energie te besparen.

2 Essentieel blijft samenwerking en dan vooral binnen de hele keten. Verdere verduurzaming binnen de datacenter industrie kan alleen als de IT-managers, hosters en eindklanten hier ook voor open staan en meedoen.

3 We moeten rekening houden met nog veel meer verandering. En dat betekent kansen voor efficiënte en duurzame energie voorziening, toepassing van IT waar we het nu nog niet verwachten en data gedreven innovatie. Dat daarmee het fundament van duurzame digitale infrastructuur alleen maar belangrijker gaat worden is voor iedereen duidelijk.

Dutch Datacenter Report on Green IT

Een hoogtepunt van het Green IT Leaders Live event was wellicht de presentatie van een nieuwe publicatie: Dutch Datacenter Report on Green IT. Het product van een samenwerking tussen de Dutch Datacenter Association, Nederland ICT en Green IT Amsterdam. Voor het eerst biedt een publicatie een overzicht van de groene IT ontwikkeling in de datacenter industrie, inspirerende cases en een overzicht van bronnen met meer informatie over het onderwerp.

Er is binnen zo een korte periode nog nooit zoveel aandacht geweest voor het thema ‘green IT’. In deze terugblik zijn de verschillende (interne) side-events die georganiseerd zijn door deelnemers en partners van Green IT Amsterdam en natuurlijk de vele media-aandacht niet eens genoemd. Volgend jaar hopen we nog meer innovatie en samenwerking te kunnen tonen.

Maikel Bouricius is manager marketing communications & collaboration van Green IT Amsterdam

 

3 Responses to Green IT Week 2015: ‘Het gaat de goede kant op maar samenwerken blijft noodzakelijk’

  1. Green IT Week 2015: ‘Het gaat de goede kant op maar samenwerken blijft noodzakelijk’ datacenterworks.nl/2015/12/01/gre…

  2. Stijn Grove schreef:

    Green IT Week 2015: ‘Het gaat de goede kant op maar samenwerken blijft noodzakelijk’ datacenterworks.nl/2015/12/01/gre…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.