‘Groei hybride cloud in Europa versterkt belang modulariteit’

In navolging van de Verenigde Staten kiezen steeds meer organisaties in Europa voor cloud gebaseerde IT infrastructuren, vooral hybride cloud is in trek. Zo blijkt uit recent Europees onderzoek door VansonBourne. In datacenters vraagt deze trend om enorm veel flexibiliteit. Modulaire datacenter infrastructuur is het antwoord. Een gesprek met Vincent Liebe, Marketing Manager van Minkels - wereldwijd leverancier van datacenter oplossingen.

“De belangrijkste Cloud providers zoals IBM, Google, Salesforce, Oracle en Microsoft hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar cloud in Europa significant is versneld”, zegt Vincent Liebe. “Vooral hybride cloud wint nu terrein ten opzichte van traditionele IT infrastructuren en het gebruik van pure colocatie diensten. Dat blijkt ook uit de eigen klantstatistieken van Minkels in Europa.”

“De locatieonafhankelijkheid van cloud, met een fluctuerend gebruik van de datacenter resources, is een eigenschap die schreeuwt om flexibiliteit in de datacenter omgeving”, aldus Vincent Liebe, Marketing Manager van Minkels.

“De enorme groei van data en het terugdringen van operationele kosten zijn belangrijke argumenten voor Europese organisaties om op cloud over te stappen, waaronder ook het gebruik van Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Software-as-a-Service (SaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS) infrastructuren. Daarnaast is er sprake van een versterkte focus op core business activiteiten, waarbij IT door een groeiend aantal bedrijven als commodity wordt gezien. Modulariteit in het datacenter is dé manier is om de huidige cloud trend in Europa te faciliteren.”

Bijna tweederde van de enterprise organisaties in Europa heeft momenteel enige vorm van cloud computing in gebruik. Dat blijkt uit het Europese onderzoek van VansonBourne, in opdracht van global managed services provider Easynet. Het onderzoek laat tevens zien dat twee op de vijf organisaties inmiddels voor hybride cloud heeft gekozen.

Waarom is flexibiliteit in de datacenter infrastructuur zo belangrijk voor cloud?

“Flexibiliteit in de datacenter omgeving is nodig om de uitdagingen welke de cloud met zich meebrengt maximaal tot zijn recht te laten komen. Locatieonafhankelijkheid en een fluctuerend gebruik van de onderliggende datacenter resources zijn bijvoorbeeld eigenschappen die schreeuwen om flexibiliteit. Ook schaalbaarheid, zowel op als neer, is een cloud eigenschap waarmee de dynamiek in het datacenter en dus de behoefte aan flexibiliteit toeneemt. De trend richting on-demand infrastructuren heeft die behoefte verder versterkt”, zegt Vincent Liebe.

Op welke manier kan modulariteit die flexibiliteitsbehoefte faciliteren?

“Het gehele productportfolio van Minkels is - veelal tot op detailniveau - modulair uitgevoerd. Die stap hebben wij jaren geleden al gemaakt, omdat wij vroegtijdig onderkenden dat virtualisatie en cloud de dynamiek in het datacenter zouden verhogen. Het gebruik van modulaire oplossingen biedt gebruikers de mogelijkheid om snel en ad hoc aanpassingen te maken. Uitbreiding of inkrimping van de datacenter infrastructuur is dankzij onze modulaire datacenter componenten een relatief eenvoudige klus, zelfs binnen een live omgeving.”

Het aanbrengen van modulariteit in het datacenter is dus dé manier om hybride cloud op een ideale manier te kunnen huisvesten?

“Modulariteit, maar ook energie-efficiëntie en een sterke integratie tussen de afzonderlijke componenten, zijn belangrijk om optimaal met de dynamiek van hybride cloud te kunnen meebewegen. Als ik de Next Generation Cold Corridor en de Free Standing Cold Corridor van Minkels als voorbeeld neem, daarin is de sterke samenhang tussen de modulaire componenten van essentieel belang voor de kwaliteitsbeleving en de resultaten op het gebied van energiebesparing. De energie-efficiëntie van deze aisle containment oplossingen helpt gebruikers tevens om grip te krijgen op de toegenomen niveaus van energiedichtheid door virtualisatie en cloud.”

Hoe belangrijk is aisle containment voor het huisvesten van (hybride) cloud infrastructuur?

“De Next Generation Cold Corridor van Minkels is een oplossing waarin modulariteit en energie-efficiëntie op ultieme wijze samenkomen. Een oplossing dus die bij uitstek geschikt is voor de enorme dynamiek binnen cloud omgevingen. De Free Standing Cold Corridor van Minkels biedt dezelfde voordelen in termen van flexibiliteit, maar gaat zelfs nog een stap verder. Veel nieuwe IT systemen komen vaak in eigen behuizingen. Een extra uitdaging is de integratie in het contaiment. De Free Standing Cold Corridor biedt de flexibiliteit om volledig onafhankelijkheid de racks in de Cold Corridor constructie te plaatsen.”

“De performance van cloud is afhankelijk van de onderliggende datacenter infrastructuur. Zulke modulair ingerichte aisle containment oplossingen bieden maximale flexibiliteit tijdens de levensduur van een datacenter. Het voorkomt dat het datacenter een bottleneck wordt voor de cloud omgeving. In combinatie met energie-efficiëntie zorgt het voor een naadloze aansluiting bij cloud behoeften en bij toekomstige IT ontwikkelingen.”

Naast de flexibiliteitsbehoefte, welke datacenter ontwikkelingen ziet Minkels nog meer in Europa?

“Het toegenomen gebruik van cloud, en dan vooral de hybride vorm, zien wij ook terug in een verschuiving van het soort klanten waaraan Minkels levert. Wij leveren onze datacenter oplossingen steeds vaker aan cloud service providers, al dan niet in combinatie met colocatie aanbieders. Cloud providers zijn in toenemende mate degenen die bepalen hoe de onderliggende datacenter infrastructuur eruit moet komen te zien.”

“Compliance is momenteel een belangrijke driver voor cloud providers om nieuwe datacenters in verschillende Europese landen in te richten. In bijvoorbeeld Rusland zie je die trend, onder invloed van de strenge data-wet waaraan organisaties zich sinds 1 september 2015 moeten houden (Russian data localisation law).”

Zijn de datacenter behoeften van cloud service providers wezenlijk anders dan van enterprises of colocatie aanbieders?

“Vanwege de locatieonafhankelijkheid van cloud, merken wij dat cloud service providers andere keuzes maken als het gaat om datacenter inrichting. De traditionele datacenter gebruikers wilden vroeger altijd het liefst een Tier IV site. Dat was het hoogst haalbare als het gaat om resilience. Tegenwoordig is het een uitstekende optie om drie Tier II datacenters met elkaar te verbinden via een gevirtualiseerde omgeving waarmee de uiteindelijke beschikbaarheid minstens zo hoog is maar flexibeler en kosten-efficient. Zo’n alternatieve oplossing zien wij dus steeds vaker ontstaan. De ontkoppeling tussen de fysieke infrastructuur en applicaties levert in dat geval de resilience waar een Tier IV site in het verleden voor zorgde. Maar ook bij dergelijke datacenter ontwerpen is een modulair design onontbeerlijk om de karakteristieken van cloud tot hun recht te laten komen.”

De performance van hybride cloud is afhankelijk van de onderliggende datacenter infrastructuur.

 
Dossiers
Lees ook
Copaco en NorthC Datacenters maken samen aanbod voor hybride IT-infrastructuur compleet

Copaco en NorthC Datacenters maken samen aanbod voor hybride IT-infrastructuur compleet

Partners die hardware inkopen bij ICT-distributeur Copaco kunnen deze voortaan onderbrengen in één van de locaties van NorthC datacenters van hun voorkeur. De samenwerking tussen beide partijen maakt het hybride IT-infrastructuurportfolio van Copaco compleet.

Uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de cloud

Uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de cloud

Niet voor ieder bedrijf is het volledig migreren naar de cloud een optie. In sommige sectoren is een dergelijke migratie simpelweg niet haalbaar of kosteneffectief. Hoe kunt u uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de voordelen van de cloud? Dit onderwerp en vele anderen staan centraal op DCD>Zettastructure, dat op 7 en 81

DataWeb introduceert directe verbindingen met Microsoft Azure en Amazon AWS

DataWeb introduceert directe verbindingen met Microsoft Azure en Amazon AWS

DataWeb introduceert per 1 juli een directe verbinding met Microsoft Azure en Amazon AWS voor de zakelijke markt. Later dit jaar gaat het bedrijf ook een verbinding met Google Cloud Platform aanbieden. De netwerkprovider richt zich met de nieuwe verbindingen onder andere op klanten die een hybride omgeving willen opzetten met behulp van Microsoft1