Delta Electronics introduceert Modulon DPH

Delta Electronics, de aanbieder van systemen voor energievoorziening en ventilatoren voor datacenters, heeft zijn Modulon DPH-serie UPS-systemen uitgebreid met nieuwe modellen. Het gaat hierbij om de twee modulair opgebouwde UPS-systemen met een capaciteit van 75 en 150 kW. Deze komen ‘onder’ het bestaande topmodel - een 200kW-systeem - te staan. Daarnaast heeft het uit Taiwan afkomstige bedrijf een speciaal rack voor stroomverdeling geïntroduceerd, evenals een aantal batterijmodules. Een gesprek met Charles Tsai van Delta Electronics.

De DPH-serie is bedoeld voor computerruimtes en kleine datacenters. Nu toepassingen als business analytics ook binnen het bereik van het MKB zijn gekomen, ontstaat ook bij dit soort bedrijven behoefte aan IT-voorzieningen die een hoge mate van continuïteit kennen. Een weldoordachte aanpak van de energievoorziening hoort hier uiteraard ook bij, evenals de nodige maatregelen om de energievoorziening ook bij storingen zeker te stellen.

Volgens dr. Charles Tsai, als general manager werkzaam voor de Mission Critical Infrastructure Solutions (MCIS) business unit van Delta Electronics, biedt deze zeer compact gebouwde en volledig modulair uitgevoerde UPS-reeks drie belangrijke voordelen.

Beschikbaarheid

Tsai geeft aan dat de Modulon DPH een volledig fouttolerant ontwerp kent. Dit is mogelijk dankzij een dubbel uitgevoerde power-module die voorzien is van een speciaal ontwikkelde beheersoftware. De ‘control logic’ zorgt voor een automatische synchronisatie in het geval de centrale power-module een storing kent en de tweede module diens werkzaamheden moet overnemen. Hierbij wordt volledig automatisch overgeschakeld, aldus Tsai, zodat zich geen storingen in de energievoorziening voordoen.

Doordat alle belangrijke componenten dubbel zijn uitgevoerd, kunnen veel van deze onderdelen of modules tijdens bedrijf worden vervangen of gewisseld (hot-swappable). Hierdoor is het onderhouden van de UPS-systemen erg eenvoudig, meent de divisiedirecteur van Delta Electronics. Dit betekent dat de kosten van onderhoud relatief laag zijn, terwijl de MTTR (mean time to repair) echt bij nul ligt.

Schaalbaarheid

De modulaire opbouw van de Modulon DPH geeft het datacenter daarnaast mogelijkheden om de noodstroomcapaciteit op eenvoudige wijze te vergroten. De serie begint bij 25 kW en loopt in stappen tot 200 kW. Waarbij nu dus twee nieuwe systemen met een basiscapaciteit van 75 kW en 150 kW aan de serie zijn toegevoegd. De systemen passen in een standaard 19 inch rack, waardoor snel en gemakkelijk capaciteit kan worden bijgeplaatst of afgeschakeld. Hierdoor is bijvoorbeeld een pay as you go-model mogelijk, zonder dat hiervoor een overdimensionering van de UPS-capaciteit noodzakelijk is gedurende de initiële fases van de operatie van het datacenter. Indien gewenst kan de noodstroomcapaciteit worden opgevoerd tot een maximum van 800 kW.

Performance en efficiency

Volgens Tsai gaat deze flexibiliteit en modulariteit niet ten koste van de prestaties. Ten aanzien van de power performance zegt Tsai dat de kVA’s bij deze serie gelijk zijn aan de kW’s. Wat betreft efficiency komt Delta Electronics met deze reeks op 95% bij 30% belasting en 96% bij een belasting van 50%. Datacenters en eigenaren van computerruimtes kunnen hierdoor interessante besparingen realiseren op de kosten die zij maken voor energie.

Historie

“De eerste systemen in de Modulon DPH-serie zijn oorspronkelijk in 2012 gelanceerd”, vertelt Tsai. “Sinds die tijd zien we dat het modulaire concept duidelijk is aangeslagen bij klanten en specialisten op het gebied van energievoorziening voor datacenters, maar ook voor andere toepassingen op het gebied van telecommunicatie maar bijvoorbeeld ook spoorwegen. In 2013 heeft de Modulon DPH-serie reeds een prijs gewonnen - de Save Energy Award - terwijl daarnaast Russische energiedeskundigen deze reeks hebben aangemerkt als ‘Technology of the Year’.

Hans Vandam is journalist