Datacenterverkeer is in 2019 verdrievoudigd

De hoeveelheid dataverkeer in datacenters verdrievoudigd tussen 2014 en 2019. Naar verwachting verwerken datacenters wereldwijd in 2019 jaarlijks 10,4 zetabytes (ZB) aan data. Ook de behoefte aan power en koeling neemt hierdoor naar verwachting fors toe.

Dit blijkt uit de Global Cloud Index van Cisco. Het datacenterverkeer neemt volgens Cisco toe van 2,1 ZB in 2014 naar 8,4 ZB in 2019. Ook de traditionele workloads groeien, al is deze groei een stuk langzamer. Traditionele workloads waren in 2014 goed voor 1,3 ZB aan dataverkeer, iets wat naar verwachting stijgt tot 1,8 ZB in 2019. Het bedrijf verwacht dat de publieke en private cloud goed zal zijn voor 80% van de groei in datacenterverkeer.

Public cloud groeit sneller dan private cloud

Naar verwachting wordt de public cloud infrastructuur van partijen als AWS, Azure en SoftLayer de komende jaren sneller omarmd dan private clouds. Naar verwachting groeit het aantal workloads in de public cloud met 44% tussen 2014 en 2019, terwijl het aantal workloads in de private cloud 16% groeit.

Software-as-a-Service wordt het meest populaire cloudmodel in 2019. Cisco voorspelt dat 59% van de workloads in 2019 via een SaaS model wordt geleverd. Infrastructure-as-a-Service is goed voor 30% van het dataverkeer in de cloud, flink lager dan het aandeel van 42% in 2014. Ook Platform-as-a-Service (PaaS) verliest in populariteit. Het aantal PaaS workloads neemt naar verwachting van af 13% in 2014 naar 11% in 2019.

Meer workloads per fysieke server

Cisco voorspelt dat het aantal workloads per fysieke server flink zal toenemen om de groei in dataverkeer op te vangen. Naar verwachting neemt de dichtheid van workloads in clouddatacenters toe van 5,1 in 2014 naar 8,4 in 2019. Ook in traditionele datacenter neemt het aantal workloads per server toe. In deze omgevingen gaat het om een stijging van 2,0 in 2014 naar 3,2 in 2019.

Dossiers
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.