Blog Buitengewoon Beveiligd: Johan van den Wittenboer over vertragen waar mogelijk

In mijn vorige blog had ik het over de schoonheid van het hekwerk. Daar valt natuurlijk veel over te vertellen – we geven de hekwerken zelfs mythische namen van Griekse goden – maar uiteindelijk gaat het toch om uw gasten en medewerkers op een prettige manier binnen te laten en juist de ongenode gasten buiten te laten.

Maar als een inbreker zich toch onverhoopt, ondanks alle afschrikkingsmaatregelen, niet laat tegenhouden en zich op een onwettige manier toegang wil verschaffen tot uw grondgebied, moet de V van de ADVAT-filosofie haar werk gaan doen. Na het Afschrikken en Detecteren is het zaak om te Vertragen. Dit houdt concreet in om met de juiste maatregelen er voor te zorgen dat indringers minder snel op uw terrein komen en zo lang als mogelijk buiten de deur van uw pand blijven.

Nu is het inbrekersgilde – om het vriendelijk te zeggen – erg creatief. Ze kunnen op drie manieren de hindernis van een hekwerk of poort nemen: er doorheen, er overheen en zelfs er onderdoor. Dit wetende, kan hier dus op ingespeeld worden met de juiste maatregelen en voorzieningen.

Om letterlijk dóór een hek te gaan moet een inbreker van goede huize (nou ja) komen. Er zijn namelijk diverse varianten vakvullingen – zoals dat in het vakjargon heet – die deze snoodaards de weg naar uw pand ernstig belemmeren. Van de vertrouwde spijlen en het gaaswerk tot en met vakvullingen met bijzondere namen als perfobeplating, lexan, staalmat en streckmetaal. Wat die laatste zaken precies inhouden gaat wat ver om in een blog te zetten, maar in ons Experience Center in Oirschot leg ik u dat graag verder uit.

Dan zijn er figuren die óver het hek denken te kunnen. Ook hiervoor zijn er verschillende obstakels ontwikkeld die uitermate vertragend kunnen werken. Bovenop het hek worden dan James Bond-achtige concertina’s (dat is scheermes prikkeldraad) geplaatst of de ‘normale’ puntdraden. Als je daar achter blijf haken en de camera’s doen hun werk, dan wordt de pakkans natuurlijk enorm vergroot en blijft de inbreker letterlijk steken op het hek.

Naast er door- of overheen neemt het geboefte de uitwijk om zich via de grond toegang te verschaffen en onder het hekwerk door te kruipen. Maar ook hier zal men stuiten op de zeer nuttige vertraging. Eenvoudige maar doeltreffende maatregelen, die trouwens ook worden toegepast bij een konijnenren zodat Flappie zich niet een weg naar de vrijheid kan graven, worden hiervoor ingezet. Denk bijvoorbeeld aan in de grond ingegraven gaas of kantplanken, het wordt de inbreker zo lastig als mogelijk gemaakt om de horde te nemen.

De vertraging moet leiden tot actie. Actie van de bewaking om in te grijpen of de camerabeelden nog duidelijker te krijgen. Om over de forensische sporen die ze toch achterlaten nog maar te zwijgen. Dit alles met als doel u een rustige nachtrust te gunnen, want daar is het ons om te doen.

Johan van den Wittenboer is Product Development Manager bij Heras

 

One Response to Blog Buitengewoon Beveiligd: Johan van den Wittenboer over vertragen waar mogelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *