Gelijkstroom verovert datacenter

Het gebruik van gelijkstroom in datacenters levert veel kostenvoordelen: 7 tot 30 procent lager stroomverbruik, 15 procent lagere investeringskosten bij de bouw van een nieuw datacenter, 33 procent minder vloeroppervlak nodig, en uiteindelijk 36 procent lagere TCO. Deze gegevens komen uit de Intelec Paper (2007, Intel), een white paper van Intel, HP/EYP en Emerson uit 2009, en een studie van Validus/GE uit 2011.

Dit heeft er onder meer toe geleid dat het Zwitserse webhostingbedrijf Green in Zurich een datacenter heeft laten bouwen dat volledig wordt gevoed door gelijkstroom. Dat gebeurde al in 2012. Ook Facebook en Google gebruiken deels gelijkstroom om hun apparatuur te voeden. Op de markt is steeds meer apparatuur beschikbaar dat op 380 gelijkstroomVolt draait. Commscope heeft zelfs brandstofcellen ontwikkeld om op een echt groene manier de datacenters te voeden.

De streng beveiligde, vaak vierkante ‘dozen’ die talloze servers herbergen om informatie te verwerken, zijn ware energieslurpers. Om de portemonnee en het milieu te sparen, is het gebruik van gelijkstroom een overweging waard.

Geen conversies

Waar komen die besparingen vandaan? Ruim honderd jaar geleden was er een fel dispuut over het gebruik van wisselstroom of gelijkstroom in de nationale elektriciteitsnetten. Deze strijd staat bekend als de War of Currents. Destijds gewonnen door Westinghouse, waardoor nu overal wisselstroomnetten liggen.

Maar de servers, koelapparatuur, verlichting (leds) en dergelijke werken op gelijkstroom. De wisselstroom komt binnen bij de datacenters en wordt omgezet naar gelijkstroom voor de UPS-systemen (die grote batterijen). Algemeen wordt aangenomen dat conversieverliezen op zo’n tien procent liggen.

Bij de gelijkstroomdatacenters heb je geen UPS nodig, dat scheelt vloeroppervlak. Wie in een groot datacenter heeft gekeken, weet dat de batterijen veel ruimte nodig hebben. Doordat minder componenten nodig zijn in een gelijkstroomdatacenter, is de kans op storingen kleiner en daarmee de beschikbaarheid groter.

Zelf stroom opwekken

Omdat de energievoorziening zo’n grote kostenpost is, doen veel beheerders van datacenters er alles aan om duurzaam te opereren. Bijvoorbeeld door zelf stroom op te wekken via zonnepanelen, getijdestroomplatform, windmolen of wat dan ook. Dat is gelijkstroom. Dat moet nu worden omgezet naar wisselstroom, omdat de servers eigenlijk alleen DC lusten. CommScope heeft brandstofcellen ontwikkeld om duurzaam energie op te wekken. Zo zijn er meerdere initiatieven om datacenters op gelijkstroom te laten draaien. Om de ideeën en producten op elkaar af te stemmen, is de EMerge Alliance opgericht. Dit orgaan telt inmiddels meer dan honderd leden, waaronder grote namen als Intel, Cisco, IBM, Emerson, ABB en Philips.

380 Vdc

Zo heeft de EMerge Alliance al standaarden ontwikkeld, waaronder 380 Volt gelijkstroom (Vdc); dat blijkt het optimum te zijn. Producenten van servers, routers en switches (en andere apparatuur) leveren al gelijkstroomproducten die deze standaarden volgen.

Natuurlijk is er weerstand. Geen enkele ommezwaai gebeurt wrijvingloos. En natuurlijk zijn er nu nog meer wisselstroomproducten beschikbaar dan voor gelijkstroom. Bovendien ga je niet meteen alle servers en andere apparatuur de deur uitgooien om te vervangen door gelijkstoomapparatuur.

Het zal dus nog wel even duren voordat gelijkstroom het datacenter verovert, maar uiteindelijke gaat het wel gebeuren, gezien de voordelen.

Openbare ruimte

Twee jaar geleden was de gelijkstroomdiscussie voor datacenters op een hoogtepunt. Het lijkt nu een beetje afgezwakt. Toch leeft het onderwerp nog steeds.

Niet alleen bij datacenters, maar ook in de openbare ruimte. Zo heeft de gemeente Stadskanaal eind 2014 nieuwe, openbare verlichting in gebruik genomen. Inderdaad: ledlampen gevoed door een gelijkspanningsnet. De gemeente Haarlemmermeer ging al voor. Op dinsdag 21 oktober 2014 is de nieuwe openbare verlichting gevoed door gelijkspanning op bedrijventerrein De Liede in de gemeente Haarlemmermeer op een feestelijke manier in gebruik gesteld.

In Alphen aan den Rijn is de wijk Ecolonia bij grondige renovatie voorzien van een gelijkstroom solonet en ledverlichting. De eerste woonwijk op gelijkstroom.

Hiermee bouwen we steeds meer ervaring op met gelijkstroom. Die komt ten goede aan de bouw van duurzame datacenters. De vraag is nu alleen nog wanneer het écht doorbreekt.

Chris Putman is Technical Manager Benelux bij CommScope

 

4 Responses to Gelijkstroom verovert datacenter

 1. Ezra schreef:

  Helder en duidelijk artikel over gelijkstroom in datacenters hedendaags!

 2. Ezra schreef:

  Helder en duidelijk artikel over de gelijkstroom in datacenteres hedendaags!

 3. NoX PR & Content schreef:

  Gelijkstroom verovert #datacenter. Chris Putman van @CommScope zet de voordelen op een rij – datacenterworks.nl/2015/10/26/gel…

 4. de bruijn schreef:

  En de opgewekte energie hoeft natuurlijk niet opgeslagen te worden….. accus zijn volledig overbodig….
  ik denk dat commscope zich toch eens beter moet verdiepen in de energie wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.