Vraag naar rack- en corridor-security groeit sterk

Echthetty-1286

Steeds vaker worden organisatie-kritische applicaties gehost via cloud services, stelt marktonderzoeksbureau Gartner, terwijl de wereldwijde vraag naar cloud security oplossingen volgens marktonderzoeker Forrester momenteel fors groeit. Gestimuleerd door de huidige cloud ontwikkelingen, ziet Minkels ook op rack & corridor niveau de vraag naar beveiligingsoplossingen significant groeien.

Het gebruik van cloud neemt zienderogen toe. Maar liefst 83 procent van alle CIO’s wereldwijd ziet Cloud als een optie om IT infrastructuur in onder te brengen. Dat blijkt uit de ‘2015 CIO Survey’ van Gartner. Ongeveer 10 procent van de ondervraagde CIO’s gebruikt Cloud nu al als standaard keuze voor de IT infrastructuur.

Cloud wordt op dit moment nog steeds het meest gebruikt voor onder andere ontwikkeling en testomgevingen, alsmede websites en niet-business-kritische applicaties. Een groeiend aantal organisaties blijkt volgens Gartner nu echter ook hun organisatie-kritische applicaties aan Cloud services toe te vertrouwen.

Hacks, governance, compliance

De aandacht voor cloud beveiliging groeit significant, zo blijkt uit onderzoek van Forrester. Het rapport ‘Sizing the cloud security market’ van Forrester laat zien dat de wereldwijde investeringen in cloud security tussen 2014 en 2020 zullen toenemen van 282 miljoen euro tot maar liefst 2 miljard euro. De behoefte aan cloud beveiligingsoplossingen is volgens Forrester aangewakkerd door omvangrijke hacking issues bij bedrijven zoals Sony, Adobe en Living Social.

Regelgeving op het gebied van governance en data compliance heeft de vraag naar beveiligingsproducten verder versterkt. Hierdoor is er onder andere een groeiende vraag naar oplossingen op het gebied van encryptie; protectie tegen malware; firewall technologie; en monitoring- en preventiesystemen tegen indringers.

In lijn met de onderzoeksresultaten van Gartner en Forrester, ziet Minkels internationaal een significant groeiende vraag naar rack security oplossingen. Waar in het verleden nog hoofdzakelijk beveiligingsoplossingen werden aangebracht op datacenter-, zaal- en cage-niveau, wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor beveiliging op het niveau van racks en corridors.

Schillenmodel NEN normering

De stijgende vraag naar beveiliging op rackniveau wordt extra gevoed door het schillenmodel dat steeds vaker wordt gebruikt bij de ontwikkeling van datacenters. Het schillenmodel staat ook beschreven in de recent uitgebrachte, aangescherpte Nederlandse Praktijk Richtlijn Computers en Datacenters (NPR 5313) van non-profit organisatie NEN - een normering die tevens als basis dient voor de Europese standaard voor inrichting van datacenters en computerruimtes (EN50600). Het schillenmodel voorziet in een beveiligingsstandaard op een lager en gedetailleerder niveau dan tot voor kort het geval was.

“In de oude NEN normering stond wel iets vermeld over datacenter beveiliging, maar het was slechts zeer summier,” zegt Niek van der Pas, Strategic Product Designer Datacenters bij Minkels en sinds september 2015 tevens voorzitter van de NEN-normcommissie ‘Computerruimten en datacenters’. “In de nieuwe NPR 5313 normering is de aandacht voor beveiliging flink aangescherpt. De richtlijn is uitgebreid met fysieke datacenter security eisen die veel verder gaan dan we tot nu toe gewend waren. De nieuwe normering geeft een beschrijving van kwetsbaarheden in het datacenter en het neutraliseren van deze kwetsbaarheden op een lager en gedetailleerder niveau. Gezien de mogelijke beveiligingsissues in het datacenter, adviseert de richtlijn om in de binnenste schil beveiliging aan te brengen – oftewel op rij en rack en corridor level.”

Carrier-neutrale datacenters

De groeiende vraag naar security oplossingen op het niveau van de binnenste schil, is ook zichtbaar bij de internationaal opererende carrier-neutrale datacenters die Minkels bedient. Sinds enige tijd is er een enorme vraag bij deze partijen wat betreft beveiliging op rij, rack en corridorniveau. Deze vraag blijkt voor een deel ingegeven door autonome behoeften bij de datacenter operators zelf. Een belangrijk deel van de vraag wordt echter gegenereerd door wensen en hogere eisen ten aanzien van datacenter beveiliging vanuit de klanten van deze colocatie faciliteiten.

Bij de gevraagde Varicontrol-L rack security oplossingen van Minkels gaat het niet alleen om cylinder sloten op de racks, maar bijvoorbeeld ook om elektronische beveiliging met passystemen. En om intelligente systemen met RFID-technologie voor het autoriseren, registreren en loggen van handelingen, zodat een gebruiker achteraf kan controleren wie op welk moment bij een specifiek rack is geweest. Er is ook veel vraag naar beveiligingssensoren (om te checken of zijpanelen worden weggenomen), zijpaneelvergrendeling van binnen af, deurcontacten (om te controleren of een deur dicht is) en noodstroomvoeding voor sloten.

Cloud security strategie

“Het toenemende gebruik van cloud is absoluut debet aan de groeiende vraag naar rack & corridor security oplossingen,” zegt Jules Sommers, Product Manager bij Minkels. “Virtualisatie en vervolgens cloud hebben bij de opkomst van deze technologieën allerlei security bezwaren moeten overwinnen. Die bezwaren zijn grotendeels weggevallen. Cloud wordt nu zelfs voor organisatie-kritische applicaties gebruikt, mits er maximale beveiligingsmaatregelen worden genomen. Omdat cloud uiteindelijk gewoon in fysieke datacenter omgevingen wordt ondergebracht, is rack & corridor beveiliging een integraal onderdeel van een cloud security strategie.”

“De tendens dat overheden en financials steeds vaker voor carrier-neutrale datacenters kiezen, is eveneens debet aan de huidige rack security marktvraag,” zegt Sommers. “Deze partijen moeten aan strenge governance en risicomanagement eisen voldoen. Mede onder invloed van de aangescherpte NEN-normering, stellen zij nu security-eisen op rackniveau aan hun colocatie leveranciers. In het orderportfolio van Minkels merken wij dan ook dat colocatie aanbieders, al dan niet door klanten gedreven, in toenemende mate ervoor kiezen om onze Varicontrol-L rack security oplossingen te implementeren.”

Rack security oplossingen Minkels

Varicontrol-L BASIC - Elektromechanische zwenkhevels welke via een eenvoudige relais-poort aan te sturen zijn. Het grote voordeel van Varicontrol-L is dat bijna alle bestaande gebouwmanagement- of toegangscontrolesystemen zijn te integreren.

Varicontrol-L HID - Complete toegangscontrole oplossingen op rack & corridor niveau waarin hevels, software en HID-kaarten worden aangeboden. Voor de autorisatie wordt gebruik gemaakt van ingebouwde antennes met RFID technologie (Radio Frequency Identification). Bijbehorende software wordt centraal op een server geïnstalleerd en kan over het netwerk (Ethernet) met alle sloten en bijbehorende apparaten communiceren. 

Varicontrol-L HID DIRECT en HID-485 - Het verschil tussen HID-Direct en HID-485 zit in de communicatie met het netwerk. De HID-Direct heeft een directe ethernet connectie. De HID-485 communiceert over een seriële RS-485 bus en is met een Gateway met een ethernet netwerk te verbinden.

 
Meer over
Lees ook
Euralarm start nieuwe taskforce voor branddetectie via video

Euralarm start nieuwe taskforce voor branddetectie via video

Euralarm heeft de oprichting aangekondigd van een nieuwe Task Force, genaamd Video Brand-detectie of Video Fire Detection (VFD). Deze stap markeert voor de organisatie een belangrijke verschuiving in de benadering van brandveiligheid, door de integratie van videotechnologieën in de strijd tegen brandgevaar in onder andere datacenters. De zog1

Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

Nieuw onafhankelijk beveiligingskeurmerk voor panden met hoog risico als datacenters

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft een nieuw keurmerk, BORG-A, ontwikkeld, gericht op de beveiliging van panden met een hoog risico. Ook datacenters vallen volgens het CCV in deze categorie. Dit certificatieschema is het resultaat van uitgebreide pilots en praktijkproeven bij beveiligingsbedrijven en is nu klaar voo1

Uit Duits datacenter gestolen SSD’s tonen opnieuw problemen met security-procedures aan

Uit Duits datacenter gestolen SSD’s tonen opnieuw problemen met security-procedures aan

Een SSD die verdwenen was uit een datacenter van SAP in Walldorf is opgedoken op eBay. Dat meldt The Register in een artikel.