Nieuwe datacenter van Google kan tekort aan zoet water veroorzaken

datacenter2

Het nieuwe datacenter van Google in de Eemshaven, dat momenteel in aanbouw is, gaat mogelijk dusdanig veel koelwater gebruik dat een tekort aan zoet water kan ontstaan. Waterschap Hunze en Aa’s waarschuwt dat dit in de zomer tot problemen kan leiden.

In de zomermaanden moet veel water uit het IJsselmeer worden gepompt om het water op peil te houden en verzilting langs de kust tegen te gaan. Het zou jaarlijks om honderd miljoen kuub water gaan. “Het aanbod uit het IJsselmeer wordt niet groter, en als er dan een extra groter watervrager bij komt hebben we een probleem”, zegt Jan den Besten van het waterschap tegen RTV Noord.

Permanente oplossing nodig voor het probleem

Overigens zijn er tijdelijke oplossingen te verzinnen waardoor het watertekort tegen kan worden gegaan. Zo kan Google voor het koelwater tijdelijk overschakelen op leidingwater en kan boeren een beregeningsverbod worden opgelegd om het watergebruik terug te dringen. Zowel het waterschap als de provincie willen echter dat er een permanente oplossing wordt gezocht voor het probleem.

De partijen kijken hierbij onder andere naar de zeesluizen bij Delfzijl. Hier komt veel zout water het systeem binnen, dat met behulp van zoet water wordt weggespoeld. Door de sluizen te verbeteren hopen de provincie en het waterschap het zoet water op peil te kunnen houden. “Misschien kan de geplande aanpak van de zeesluizen naar voren worden gehaald”, zegt Peter de Vries van de provincie Groningen tegen RTV Noord.

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.