Optimaliseer de prestaties van uw IT-infrastructuur en reduceer de kosten

Er is veel energie nodig om een IT-omgeving op een zo goed mogelijke manier draaiende te houden. Uptime, betrouwbaarheid, veiligheid, capaciteit en TCO zijn IT-onderwerpen die vaak op management niveau besproken worden en waarop veelal verschillende mensen antwoord moeten geven (vaak IT-manager of facilitaire manager). Dit geeft al direct de complexiteit aan om een IT-omgeving zelf op een goede en overzichtelijke manier te managen.

Om op bovenstaande onderwerpen snel en goed antwoord te geven, investeren bedrijven steeds vaker in uitgebreide management en beheersoftware. Via een dashboard zijn de kengetallen dan direct beschikbaar. Maar wanneer blijkt dat er problemen zijn, is de kans groot dat de fysieke infrastructuur aangepast dient te worden.

Wanneer de IT-infrastructuur niet meer voldoet zijn er drie mogelijkheden. Nieuwbouw, verbouwen of outsourcen. Om vooraf zekerheid te hebben over beschikbaarheid en capaciteit kiezen bedrijven steeds vaker voor het outsourcen van de omgeving. Het bouwen van een eigen ruimte kan totaal goedkoper zijn maar hier is dan wel specialistische kennis voor nodig. Specialistisch technologische kennis over de laatste technologieën om zo efficiënt mogelijk een omgeving te bouwen is niet makkelijk als er om de vijf jaar geïnvesteerd wordt. De technologieën en inzichten veranderen snel waardoor het huiswerk van een aantal jaar geleden opnieuw gedaan kan worden. Dit is de reden dat er ook tussenvormen ontstaan en integrators bijvoorbeeld aanbieden om een eigen computerruimte ‘as a service’ af te nemen.

Om te outsourcen of zelf te bouwen is een strategische keuze waarbij onderbuikgevoel vaak ook een belangrijke rol speelt. Betrouwbaarheid en beheerskosten worden als argumenten gebruikt om de IT zelf te beheren of om het juist uit te besteden. Om de bezoeker zo goed mogelijk in te lichten en zo compleet mogelijk te informeren is er tijdens IT Room Infra een track genaamd IT/cloud transitie. Bezoekers krijgen stap voor stap uitgelegd welke keuzes er gemaakt moeten worden bij het (gedeeltelijk) outsourcen van de IT-omgeving.

Uiteraard is er ook veel aandacht voor het bouwen en verbouwen van ruimtes. Welke nieuwe technologieën zijn er beschikbaar en op welke manier kan het beste rendement uit ruimtes worden gehaald. Speciale aandacht is er deze editie ook voor de colocatie datacenters. Welke technologieën en bouwstrategieën zijn er toegepast? Zo geven KPN en Alticom een presentatie over recente ontwikkelingen.

Patrick Eshuys spreekt namens KPN over het recent geopende datacenter op de High Tech Campus in Eindhoven. Onlangs heeft dit datacenter een Tier IV-certificering ontvangen van het Uptime Institute. Het datacenter is CO2-negatief, honderd procent groene stroom en aansluiting op een bestaande warmtering.

Het Europese Geyser-project ontwikkelt een koppeling tussen smart grids en energie-efficiënte datacenters. Het doel is om energieverbruik en milieubelasting te verminderen door het gebruik van speciale managementsoftware. Vraag en aanbod van datacenter en de omgeving waarin deze is gevestigd kan hiermee op elkaar afgestemd worden. Ed Boerema van Alticom vertelt over het testen van een prototype van dit systeem op drie locaties.

Erik Jan van Vuuren van Microsoft Nederland sluit het uitgebreide programma af (32 lezingen). Erik Jan van Vuuren, Azure Lead bij Microsoft Nederland neemt u mee in de snelle ontwikkelingen van datacenters van Microsoft die snelle groei van de meer dan 200 cloud diensten van Microsoft mogelijk maken. In deze presentatie besteedt Erik Jan aandacht aan de snelle ontwikkelingen, groei, het energieverbruik, connectivity, operations en de toekomst van de wereldwijde datacenteroperatie van Microsoft Global Foundation Services.

Naast het lezingenprogramma is er op de beursvloer veel te zien. 62 exposanten laten de laatste technische mogelijkheden zien en gaan graag met de bezoeker in discussie. Om de interactie tussen bezoekers te stimuleren is er dit jaar tijdens IT Room Infra een Datacenter Café. In dit café worden discussies gevoerd met sprekers en bezoekers die interesse hebben in het onderwerp. Uiteraard kunnen er ook zelf onderwerpen aangedragen worden.

Toegangsbeleid

Toegang is gratis voor beheerders, managers, eigenaren, technisch consultants en installateurs van datacenters/computerruimtes (en overige decision makers m.b.t. de aanschaf van infrastructuur).

Leveranciers, werving & selectie consultants en alle overige commerciële functies zijn welkom vanaf 15.30 uur, voor de laatste plenaire sessie en de afsluitende borrel.

Aanmelden kan tot en met zondag 15 november.

Ga voor meer informatie naar www.itroominfra.nl

Harm Wijsman, Branchemanager IT Room Infra

 
Dossiers