Honderden serverkasten uitlezen via één IP-adres

Datacenter-sch

Om klanten te kunnen informeren over hun eigen energieverbruik - en aan het einde van de maand een accurate rekening te kunnen presteren - is het noodzakelijk om de energieconsumptie per rack inzichtelijk te hebben. “Met de nieuwe Branch Circuit Monitoring-oplossing (BCM2) die Raritan eind dit jaar op de markt brengt, kan een datacenter via één IP-adres het energieverbruik van 768 racks single phase of 256 racks met driefasenaansluiting monitoren”, aldus Paul Bekema, Sales Engineer bij Raritan.

Een goede bewaking van de verdeling van de stroom van een datacenter biedt meerdere voordelen. “Zo kun je hotspots identificeren, puur door het meten van de stromen naar de racks”, zo stelt Ron Kuperus, Area Sales Manager Benelux bij Raritan. “Met die informatie kun je gericht stappen ondernemen die bijdragen aan een hogere efficiëntie van het datacenter. Maar je kunt klanten ook beter informeren over hun eigen energieverbruik en factureren per kast die de klant afneemt.”

Binnen wat Kuperus ‘traditionele infrastructuren’ noemt, waarbij de stroom naar de racks wordt verdeeld vanaf een ‘groepenkast’, zijn er meerdere oplossingen denkbaar om de energieconsumptie per rack te meten. Zo kan een ‘inline meter’ worden geplaatst tussen het aansluitpunt onder de vloer en de serverkast. “Maar het plaatsen van een traditionele inline meter is zeker geen eenvoudige zaak. Om zo’n meter te kunnen plaatsen, moet je vloertegels lichten, vervolgens een datakabel aanleggen om de meter uit te kunnen lezen en ook de stroom zal even van de unit af moeten. Al met al een tijdrovende en kostbare operatie.”

Meten op het distributieboard

Raritan staat met de Branch Circuit Monitoring-oplossing een andere benadering voor waarbij – in het geval van ‘traditionele infrastructuren’ – de ‘afgaande stromen’ direct op de distributieboards worden gemeten. “Op het distributiepaneel breng je ‘split core’-spoelen aan over de bestaande verbindingen heen”, zo legt Kuperus uit. “Die verbindingen kunnen ook 0-leidingen zijn, of de hoofdlijn die het distributieboard binnenkomt.”

Die spoelen worden binnen de BCM-oplossing aangesloten op meters die de gegevens doorspelen naar een centrale controller. Vanaf dat punt kunnen de gegevens via SNMP of MODBUS worden uitgelezen. “Op die manier kun je je bestaande energie-infrastructuur vanaf één centraal punt gaan monitoren, zonder ingrijpende operaties op de zaal”, concludeert Kuperus.

Meten in aftakboxen

Bij busbarsystemen, waar moderne datacenters steeds vaker gebruik van maken, ziet de aanpak er iets anders uit. Daar worden de meters van Raritan geplaatst in de ‘aftakboxen’ waarop de racks worden aangesloten. Kuperus: “Door in de aftakbox spoelen om de leidingen heen te plaatsen, kunnen we de stromen en spanningen meten en weten we wat er per aftakbox wordt afgenomen. Op die manier is ieder rack heel eenvoudig te bemeteren. Ook komen we het te weten als een zekering defect is.”

“De trend is busbar”, vult Paul Bekema aan. “In de toekomst zullen we dan ook met busbarfabrikanten gaan samenwerken om te komen tot een ontwikkeling van een standaard aftakbox met daarin onze meter. Dan is onze BCM-oplossing beschikbaar in drie verschillende varianten: als een bouwpakket, geïntegreerd in een busbarsysteem of als kant-en-klare Raritan-box.”

BCM2

20150821_091507-2-300x169 Opstelling van Raritans Branch Circuit Monitoring 2.

Raritan’s huidige Branche Circuit Monitoring-oplossing is al enkele jaren op de markt. Eind dit jaar komt er echter een nieuwe versie beschikbaar (‘BCM2’) die volgens Kuperus en Bekema geschikt is voor bevestiging op een DIN-rail en een stuk schaalbaarder zal zijn dan de oorspronkelijke oplossing. “BCM1 had voor sommige type installaties de beperking dat je met één controller tot maximaal 24 meetspoelen kon uitlezen”, legt Bekema uit. “Met BCM2 is dit aantal veel hoger. Als de BCM2 wordt geplaatst op een distributieboard, kunnen met één controller en één metermodule totaal 96 meetspoelen worden uitgelezen. “96 afgaande lijnen meten met een apparaat dat maar acht zekeringeenheden breed is, dat is een unicum in de meettechniek”, stelt Kuperus. Bekema lachend: “En je kunt tot maximaal acht meetmodules aan elkaar koppelen waardoor je 768 meetpunten via één IP-adres kunt uitlezen. Dat komt overeen met 256 racks met een driefasenaansluiting.”

Met de BCM2 zal het tevens mogelijk zijn om binnen een busbaropstelling tot zeventig meters uit te lezen met één controller, en dus via één IP-adres. Met twee controllers zijn dus 140 meters uit te lezen via twee IP-adressen.

Bekende Raritan-features

BCM2 is gebaseerd op de derde generatie pdu’s, pdu-controllers en pdu-metertechnologie van Raritan. “Dat betekent dan ook dat BCM2 de metingen met een grote nauwkeurigheid uitvoert”, verzekert Bekema. “Nauwkeurig meten is echt een ‘Raritan-dingetje’; onze meters hebben een afwijking van maximaal één procent.”

“Daarnaast beschikt de controller binnen onze BCM-oplossing ook over de bekende Raritan-features die klanten zeer waarderen op onze pdu’s”, besluit Bekema. Een goed voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om bijvoorbeeld een tablet via USB aan te sluiten op de controller. Een beheerder kan staande bij het rack of distributieboard direct de meetwaardes uitlezen en de configuratie van de BCM2 raadplegen of aanpassen. “Ook beschikt de controller over mogelijkheden om extra sensoren aan te sluiten voor bijvoorbeeld het meten van de temperatuur, luchtvochtigheid, airflow en waterlekkage. Zeker waterlekkage is in een groepenkast relevant om te monitoren.” Al deze gegevens kunnen weer worden geanalyseerd met Data Center Infrastructure Management-oplossingen zoals Raritan’s Power IQ.

Ferry Waterkamp is freelance journalist

 
Dossiers