Aliyun koelt datacenter met water uit nabijgelegen meer

Aliyun, de clouddivisie van de Chinese IT-gigant Alibaba, heeft een nieuw datacenter gebouwd naast het Qiandao meer in de Zhejiang provincie in het Oosten van China. Het datacenter wordt gekoeld met behulp van water uit het naastgelegen meer, wat het mogelijk maakt 90% van de jaar te koelen met vrije koeling.

Dit meldt Fortune. Het Chinese persbureau Xinhuz News Agency meldt dat het water wordt op een diepte van 35 meter uit het meer gepompt, waar het water een temperatuur heeft van 17°C. De temperatuur is op deze diepte stabiel, wat het water zeer geschikt maakt voor het koelen van servers en andere datacenterapparatuur.

Restwarmte hergebruiken

Om het ecosysteem van het meer te beschermen wordt het opgewarmde water niet rechtstreeks teruggepompt, maar eerst door een 2,5 kilometer lang kanaal gepompt waar het water afkoelt. Op termijn wil Aliyun overigens af van dit systeem en de restwarmte uit het opgewarmde water gaan gebruiken om huizen in de omgeving van het datacenter te verwarmen.

Het datacenter wordt aangedreven met behulp van duurzame energie, die wordt opgewerkt via zonnepanelen en een hydroelektrische installatie. Het datacenter is ontworpen om een Power Usage Effectiveness (PUE) van minder dan 1,3 te realiseren, terwijl de Water Usage Effectiveness (WUE) lager dan 0,2 moet uitkomen.