Bitcoin mining met een 1,2MW datacenter in oude schuur

Het gemiddelde datacenter is goed beveiligd, heeft noodstroomvoorzieningen en ziet er modern uit. Dat het ook geheel anders kan bewijst de IJslandse datacenterbeheerder Borealis, die in een oude schuur een datacenter heeft gebouwd dat uitsluitend wordt gebruikt voor het mijnen van bitcoins.

David Chernicoff van DatacenterDynamics is op bezoek geweest bij het datacenter in Reykjanes in IJsland. Het datacenter is gehuisvest in een gebouw dat voorheen onderdeel was een NAVO luchtmachtbasis en werkt gebruikt voor het repareren van voertuigen. Op het eerste oog lijkt het te gaan om een oude boerenschuur.

Foto door David Chernicoff van DatacenterDynamics

Kosteneffectiviteit staat centraal

Het datacenter beschikt in totaal over 1,2MW aan rekenkracht. Kosteneffectiviteit stond bij bouw van het datacenter centraal. Daarom is waar mogelijk op de kosten bespaard. Zo zit in het pand een houten gevel waarin ventilatoren zijn aangebracht warmte af te kunnen voeren naar de buitenlucht. Het datacenter wordt gekoeld met vrije koeling.

Naast een slot op de deur ontbreekt iedere vorm van beveiliging. Zo is het datacenter niet omringd door een hek en heeft geen toegangscontrole. Noodstroomvoorzieningen zijn eveneens niet aanwezig, wat betekent dat het datacenter bij problemen met de stroomvoorziening simpelweg uitvalt. Dit is overigens zeldzaam in IJsland, waar het energienetwerk een uptime van 99,99 kent.

Fotoreportage

Bekijk de fotoreportage die Chernicoff van het opmerkelijke datacenter van Borealis maakte bij DatacenterDynamics.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.