Google kampt met dataverlies in Belgisch datacenter door blikseminslag

bliksem

Google kampt met dataverlies in een Belgisch datacenter door blikseminslag. Op 13 augustus werd het lokale energienetwerk waarvan het datacenter in het Belgische Saint-Ghislain gebruik maakt vier maal achter elkaar getroffen door blikseminslag, waardoor de energievoorziening van storage systemen korte tijd werd onderbroken en 0.000001% van de opgeslagen data permanent verloren is gegaan.

Dit meldt Google in een verklaring. Na de stroomuitval is noodstroomvoorziening in werking getreden om de energievoorziening zo snel mogelijk te herstellen. Google benadrukt dat de storagesystemen zijn voorzien van batterijen om te voorkomen dat zij uitvallen. Google kon echter niet voorkomen dat data die onlangs was bijgeschreven op de storage systemen door de problemen permanent verloren zijn gegaan.

0.000001% van de data getroffen

In eerste instantie gaf zo’n 5% van de harde schijven in het datacenter foutmeldingen. Technici van Google hebben het merendeel van deze schijven echter alsnog aan de praat gekregen. Uiteindelijk is zo’n 0.000001% van de data echter permanent verloren gegaan. Google benadrukt dat herstellen van de data helaas niet mogelijk is.

Het datacenter wordt door Google gebruikt voor de opslag van data van Google Compute Engine (GCE) instances in de ‘europe-west1-b zone’ draaien. Alle GCE instances die in een zone opereren draaien in slechts één datacenter. Uitsluitend Standard Persistent Disks die zijn gecreëerd voordat het incident om 18:19 lokale tijd begon zijn getroffen. Google benadrukt dat Standard Persistent Disks die na 18:19 zijn gecreëerd, SSD Persistent Disks, disk snapshots en Local SSD’s niet door de problemen zijn getroffen.

Upgrade naar minder kwetsbare hardware

Google stelt bezig te zijn met een upgrade van de storagesystemen naar hardware die minder kwetsbaar is in het geval van stroomuitval.

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.