Flash storage essentieel voor real-time big data analytics

Alex-McMullan-3

Beschikken over de juiste kennis op het juiste moment is altijd van cruciaal belang geweest voor zakelijk succes. Geen wonder dat er steeds meer bedrijven zijn die Big Data en Business Intelligence als onmisbare instrumenten zien. We horen veel over de verschillende methoden om meerwaarde uit data te destilleren, maar wat minder goed begrepen wordt is hoe de infrastructuur eruit moet zien om die big data de komende tien jaar te herbergen en te beheren. Het probleem is dat tien jaar een erg lange tijd is - en als het om big data gaat, is het landschap nog niet eens helemaal vormgegeven, laat staan volwassen. Het is daarom niet verwonderlijk dat mensen niet goed lijken te begrijpen hoe deze innovatie aangewend kan worden als businessgereedschap.

Het laatste bewegende onderdeel 

Het struikelblok om echt van big data te profiteren wordt gevormd door de laatste onderdelen van datacenters die nog fysiek bewegen - de harde schijven. Om ook maar enigszins in de buurt te komen van de snelheid van flash-geheugen moet je meerdere schijven samenvoegen in een kostbaar en energieslurpend disk-array. Die besteden vervolgens meer dan 95% van hun tijd en energie aan zoeken en roteren en minder dan 5% van de tijd om te doen wat ze moeten doen: lezen, schrijven en wissen van data. Deze acties kunnen verantwoordelijk zijn voor meer dan 40% van de energierekening van een datacentrum - een zware kostenpost!

Flash-geheugen brengt hier radicaal verandering in, omdat het slechts een fractie van de elektriciteit van harde schijven gebruikt. Hierdoor verminderen de operationele kosten, wordt veel minder warmte gegenereerd waardoor er uiteindelijk veel minder elektriciteit vereist is om te koelen. En dat alles ook nog eens in een veel kleinere ruimte geplaatst. Nog een belangrijk voordeel: vanwege de enorme snelheid van flash worden zelfs real-time analyses en inzicht in grote datasets mogelijk én betaalbaar.

Tijdens, niet nadien 

Naarmate bedrijven meer granulaire data over hun activiteiten verzamelen groeit het potentieel om een groter inzicht in klantactiviteiten te ontwikkelen en op basis daarvan te handelen. Detailhandelsketens die inmiddels met onze All Flash-arrays werken, wezen herhaaldelijk op hetzelfde probleem: ze wisten dat binnen de verkoop- en distributiedata van de dagelijkse bedrijfsvoering waardevolle inzichten verborgen lagen. Maar omdat het veel te veel tijd kostte om deze data te verwerken, konden ze nooit op tijd dat inzicht krijgen en er naar handelen. Dit is in feite een standaardprobleem voor alle sectoren: de hoeveelheid data groeit sterk en analyse daarvan is vaak duurder dan het IT-budget aankan.

Flash verandert dat. Je kunt meer en vaker je data analyseren en dat voor dezelfde kosten als een big data-oplossing gebaseerd op een disk-array.

Op snelheid in no time 

Er is geen langdurige en dure integratie nodig om te kunnen profiteren van flash. Wie het juiste All-Flash array aanschaft en daarmee het oude schijfsysteem vervangt, kan doorgaans binnen een uur aan de slag. En dat zonder de bedrijfsvoering verstoord te hebben. Het resultaat is dan wel een veel snellere oplossing voor big data-analyses!

Alex McMullan, Field CTO van Pure Storage