Google ontwerpt eigen netwerkprotocollen voor zijn webscale datacenters

In tegenstelling tot Facebook is Google erg gesloten over de apparatuur die het bedrijf gebruikt in haar webscale datacenters. Al langer is duidelijk dat Google net als Facebook eigen hardware ontwerpt en bouwt voor gebruik in haar datacenters. Het bedrijf blijkt echter ook eigen netwerkprotocollen te hebben ontwikkeld.

Het bedrijf heeft voor het eerst openheid van zaken gegeven over de netwerktechnologie die het bedrijf heeft ontworpen. Amin Vahdat, Google Fellow en ‘Technical Lead’ voor netwerken bij Google, meldt in een blogpost dat Google op dit moment gebruik maakt van zogeheten ‘Jupiter’ superblocks. Deze fabrics leveren in totaal 1 Petabit per seconde aan bisection bandbreedte. Dit is bandbreedte tussen twee verschillende delen van Google’s netwerk.

100 keer sneller

Ter vergelijking: 1 Petabit per seconde is voldoende bandbreedte om 100.000 servers met een snelheid van 10Gb/s met elkaar te laten communiceren. Google stelt hiermee de totale inhoud van de Amerikaanse Library of Congress in minder dan een tiende van een seconde te kunnen versturen. In verhouding met het eerste in-house datacenter van Google, dat was gebaseerd op het eveneens zelfontwikkelde ‘Firehose’ netwerk, levert het huidige netwerk maar liefst 100 keer meer capaciteit.

Google hanteert drie principes bij het ontwerpen van haar datacenternetwerken:

  • Het bedrijf bouwt zijn netwerk rond een Clos topologie. Dit is een netwerkconfiguratie waar een reeks kleinere (goedkopere) switches worden gebruikt om dezelfde functionaliteiten te leveren als een veel grotere logische switch.
  • Google gebruikt een gecentraliseerde software stack om duizenden switches in het datacenter te beheren. Deze stack maakt van de vele switches in feit één grote fabric.
  • Het bedrijf bouwt eigen software en hardware door silicon te gebruiken van leveranciers. Het bedrijf is hierdoor minder afhankelijk van standaard internetprotocollen en maakt juist gebruik van protocollen die specifiek voor datacenters zijn ontworpen.

Helaas zijn er verder geen details bekend gemaakt over de netwerkprotocollen die Google heeft ontworpen en de werking van deze protocollen.

Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)