Blog Datacenter Organisation: Marco Wenzkowski over Datacenter facility managers versus ICT’ers

In de datacenters van vandaag de dag kennen we twee ‘bloedgroepen’, datacenter Facility Management (FM) en de datacenter ICT-ers (ICT-ers). De datacenter FM’ers zijn de mannen (en heel soms vrouwen) die alles weten over de ondersteunende installaties binnen een datacenter, zoals de koeling en stroomvoorziening. De ICT-ers zijn de mannen (en iets vaker vrouwen) die alles weten van de ICT-omgeving, zeg maar de hardware en software in een datacenter.

Het bijzondere aan deze twee bloedgroepen is dat zij elkaar in de basis totaal niet begrijpen, terwijl ze wel inhoudelijk samenwerken. De FM mannen denken dat zij het voor het zeggen hebben, want zonder koeling en stroom is er geen operationeel datacenter, terwijl de ICT-ers vinden dat zij het voor het zeggen hebben, want zonder ICT-omgeving is er per slot van rekening geen datacenter. Zoals altijd ligt de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden. Zonder stroom en koeling kan er geen ICT-apparatuur draaien en zonder hard- en software worden er geen diensten geleverd.

Ik heb de laatste jaren vele audits en onderzoeken binnen datacenters uitgevoerd. Daarbij heb ik altijd te maken gehad met deze twee bloedgroepen. Ik ervaar dat er twee werelden zijn die compleet langs elkaar leven. Dat bedoel ik niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Dit wordt, naar mijn mening, hoofdzakelijk veroorzaakt doordat de twee werelden volstrekt verschillend zijn. Dat vind je terug in de persoonlijkheid van de mensen en vaak ook in hun achtergrond.

Een ICT-er begrijpt vaak niet waarom het zo kostbaar moet zijn om aan hun KPI-eisen te voldoen, lees; de juiste gekoelde luchttemperatuur aanleveren en altijd voldoende stroom leveren. Er staat per slot van rekening altijd genoeg stroom en koeling in hun datacenter opgesteld wat per definitie teveel geld kost. Deze verschillen komen ook naar voren als ik, bijvoorbeeld, een TIER assessment uitvoer. Veel datacenters in Nederland worden op dit moment getoetst op hun TIER compliance, want continuïteit is vandaag de dag een ‘hot’ item. Als ik dan bijvoorbeeld uitleg dat een TIER III installatie conform het Uptime Institute nooit 100% continuïteit garandeert, maar ‘slechts’ 99,98%, dan begrijpen de ICT-ers dat niet. Hun omgeving moet per slot van rekening WEL 100% van de tijd ‘in de lucht’ zijn. Als ik dat vertaal naar concrete beschikbare uren en ook nog eens durf te zeggen dat, bijvoorbeeld, een TIER III installatie in een datacenter circa 1,6 uur per jaar mag uitvallen, dan wordt men al knap zenuwachtig. Maar als ik dan ook nog vertel dat het datacenter niet 1 x 1,6 uur per jaar mag uitvallen, maar ook 10 x 0,16 uur per jaar, dan word ik bijna uit het datacenter gegooid….

Het mag duidelijk zijn dat dit slecht één voorbeeld is van vele en dat een dergelijk voorbeeld ook andersom gesteld kan worden. FM’ers hebben ook zo hun eigen opvattingen over ICT-vraagstukken. Samenvattend kun je stellen dat er in de basis weinig kennis van elkaars werkgebied is en daardoor weinig begrip voor elkaars opvattingen, standpunten en problemen. Door tijd te investeren om elkaars werkgebied beter te leren kennen en hierdoor meer begrip voor elkaar te krijgen, wordt een eerste stap in de goede richting gezet. Tijd in elkaar investeren is de basis voor een betere samenwerking. Er gaat dan voor beide bloedgroepen een wereld open, wat per definitie de kwaliteit van de dienst ten goede komt.

Marco Wenzkowski is Consultant bij Royal HaskoningDHV
Mission Critical Facilities, Buildings

 

One Response to Blog Datacenter Organisation: Marco Wenzkowski over Datacenter facility managers versus ICT’ers

  1. Bernadette schreef:

    Goed en helder verhaal Marco!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.