Facebook vermindert energieverbruik met cold storage

facebook-cold-storage-prineville

Iedere dag delen gebruikers 2 miljard foto’s op Facebook. Al deze foto’s worden door het bedrijf bewaard in datacenters, wat veel opslagruimte en energiekost. Met behulp van ‘cold storage’ verbruikt deze opslag nog maar één zesde van de energie die een traditioneel datacenter verbruikt.

“Het is een voortdurende uitdaging voor ons infrastructuurteam om een plek te vinden waar deze foto’s kunnen staan, zodat zij direct beschikbaar zijn”, leggen Krish Bandaru Kestutis Patiejunas uit in een blogpost. “Naarmate het aantal foto’s iedere maand bleef groeien hebben we de kans gezien de wijze waarop de deze content opslaan en aan gebruikers voorschotelen aanzienlijk efficiënter te maken. Dit hebben we geïmplementeerd.”

Back-ups

Facebook slaat een grote hoeveelheid kopieën op van oudere back-ups, om te voorkomen dat data verloren kan gaan. Om het energieverbruik dat hiervoor nodig is te minimaliseren heeft het bedrijf een slim systeem ontworpen, dat is gebaseerd op harde schijven. Deze harde schijven en de servers waar zij onderdeel van uitmaken draaien echter alleen op het moment dat data die hierop staat opgeslagen wordt aangevraagd.

Deze werkwijze blijkt enorme energiebesparingen mogelijk te maken. Door servers en harde schijven uit te schakelen verbruikt zo’n datacenter per vierkante meter slechts één zesde van de energie die een traditioneel datacenter verbruikt. De datacenter zijn daarnaast niet voorzien van redundante stroomvoorzieningen, aangezien hier geen ‘live data’ staat opgeslagen.

Twee locaties

In totaal heeft Facebook twee van dergelijke faciliteiten draaien: in Prineville, Oregon en Forest City, North Carolina. In het ontwerp van beide locaties staat cold storage centraal.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)