Datacentermanagers, stap uit de comfortzone

Rogier-den-Boer_Commscope

Veel datacenterbeheerders denken dat ze stevig in het zadel zitten. De dagelijkse operatie gaat gesmeerd en een mogelijk capaciteitstekort komen ze wel te boven met huidige groeimiddelen, zo is de gedachte. Een gevaarlijke instelling: de spelregels gaan volledig om en grote veranderingen komen er aan. Groeien met de huidige middelen is vragen om problemen. Managers moeten dringend uit hun comfortzone stappen.

De cijfers liegen niet: 87 procent van de datacenters kampt met een capaciteitsprobleem. Dat is geen zaak die morgen is opgelost: trends als Internet of Things en cloud leggen een enorme druk op rekencentra. IDC becijferde dat in 2016 het aantal intelligente apparaten is verdubbeld. Die apparaten genereren data en dat zal ergens opgeslagen en verwerkt moeten worden.

Die groeicijfers gelden ook voor de cloudinfrastructuur. In 2017 zal het aantal cloudapps vertienvoudigd zijn. 75 tot 80 procent van die apps is 'big data-intensief'. Dat zorgt voor een enorme datadruk.

Extended enterprises

Er is nog een andere ontwikkeling gaande die een traditionele groeistrategie onhoudbaar maakt: de opkomst van de 'extented enterprises'. Bedrijven werken steeds vaker in ketens samen en maken daarbij gebruik van gemeenschappelijke IT-infrastructuren op basis van IaaS, PaaS en SaaS. Die opzet vraagt een grote mate van flexibiliteit en om een radicaal andere benadering en opzet van het datacenter.

Ongekend tempo

Die ontwikkelingen zijn nu al aan de gang. Groei is niet meer lineair, en strategie voor groei is dus ook geen kwestie van regelmatige uitbreidingen meer. Datacenters zullen flink moeten meegroeien, op een voorheen ongekend tempo. Conventionele groeimethoden zijn daarbij absoluut niet toereikend meer. Zonder een goed overzicht op beschikbare resources is het maken van een groeiplan tasten in het duister. Het gevaar van gestrande capaciteit ligt bij ongecontroleerde groei al snel op de loer. En zaken als uptime en PUE-doelstellingen mogen niet het kind van de rekening worden.

Nieuwe strategie

De recente en in de toekomst sterk toenemende datadruk en vraag naar flexibiliteit vereist een nieuwe beheerstrategie voor datacenters. Het vraagt om een zeer gedetailleerd en tegelijkertijd holistisch beeld van de beschikbare IT-assets. Want die assets zijn door alle ontwikkelingen continu in beweging, zeker bij groei. Servers worden verplaatst, toegevoegd, bijgeschakeld of uitgeschakeld. Ondertussen vereist het management een zo hoog mogelijke beschikbaarheid en zo laag mogelijke energierekening. Het is vrijwel ondoenlijk om zonder fatsoenlijke tools voor inzicht en management de infrastructuur en IT fijnmazig op elkaar af te stemmen en die ook tijdens een groeifase continu te optimaliseren. Laat staan dat een dergelijke situatie strategische groei mogelijk maakt.

Het vraagt om een systeem dat antwoord geeft op het 'hoe, wanneer en waar' van de resources. Alleen dan kan het aansluiten bij de huidige en toekomstige ontwikkelingen en verantwoord meegroeien.

DCIM maakt die benadering mogelijk. Hoewel voor sommige datacenterbeheerders dit als een brug te ver of overbodige luxe wordt gezien, is dat absoluut niet het geval. DCIM maakt een fijnmazig capaciteitsbeheer mogelijk, dankzij een effectieve afstemming van factoren als koeling, connectiviteit, stroom en rackruimte. '

Conclusie

De conclusie is helder: voor een gecontroleerde groei die ongetwijfeld gaat plaatsvinden is DCIM onontbeerlijk. DCIM verschaft u een geavanceerde 'cockpit' van waaruit u processen veel beter overziet en beheert. Het voorkomt verloren capaciteit, verlaagt PUE en energiekosten en maakt efficiënter onderhoudsplanning mogelijk. Doormodderen met oude methoden is vragen om problemen. Wel is enige haast geboden: de data-explosie is geen kwestie van jaren meer. Nu handelen is noodzakelijk.

Rogier den Boer - DCIM Sales Manager Europe at CommScope

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden.

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

openDCIM, een belangrijk open source-project op het gebied van datacenter infrastucture management, heeft versie 23.04 uitgebracht. Deze nieuwe versie omvat onder andere is een serie bugfixes voor de gebruikersinterface (UI). Met deze nieuwe versie 23.04 kunnen openDCIM-gebruikers hun datacenterinfrastructuurbeheer naar een hoger niveau tillen, d1