10 tips ter voorkoming van kostbare downtime in datacenters

95469639_20

Bedrijven doen hun stinkende best voor een 99.999% uptime. Toch blijven ze kwetsbaar voor een reeks aan gevaren, waaronder problemen met de elektrische systemen.

Datacenters zijn afhankelijk van een continue toevoer van schone energie. Allerlei storingen kunnen zelfs het modernste en meest geavanceerde datacenter op de knieën krijgen, van een miniem designfoutje tot een storing in het elektriciteitsnetwerk. Gelukkig kunnen organisaties de risico's met een aantal bewezen 'best practices' aanzienlijk verkleinen. We geven tien tips voor het bouwen en beheren van een datacenter met minimale downtime.

  1. Reken af met organisatorische belemmeringen

Voor een goede werking van een datacenter is het belangrijk dat IT en facility management goed op elkaar zijn afgestemd. Wijzigingen door een van beide afdelingen zonder goed overleg kan resulteren in designfouten, onvoorziene gebeurtenissen en downtime. Daar is niemand bij gebaat. Bepaal dan ook middels duidelijk omschreven en gedocumenteerde procedures hoe en wanneer de IT- en facility managers met elkaar overleggen voordat zij wijzigingen in het datacenter implementeren.

  1. Korte termijn vs. lange termijn

Managers met een besluitvormingsbevoegdheid over een constructie- of renovatieproject moeten de keuzes die design engineers, lijnmanagers en aannemers maken zorgvuldig in de gaten houden. Ze moeten zich ervan verzekeren dat kostenbesparingen voor de korte termijn niet ten koste gaan van de stabiliteit voor de lange termijn. Zij moeten ook duidelijk wijzen op het belang van het naleven van de originele operationele specificaties, zelfs als dat hogere uitgaven tijdens het bouwproces met zich mee brengt. Want anders krijgen zij later alsnog de rekening gepresenteerd.

  1. Gestandaardiseerde werkprocessen

Veel storingen in het datacenter zijn te herleiden naar menselijke fouten. Waar gewerkt wordt vallen nu eenmaal spaanders, maar het risico hierop kan wel worden verkleind. Facility-afdelingen moeten zorgen voor gestandaardiseerde en gedocumenteerde werkprocessen. Training en beschrijvende documenten moeten gemakkelijk voorhanden zijn. Het op een consistente en geroutineerde wijze uitvoeren van essentiële activiteiten verkleint de kans op stroom- en koelstoringen aanzienlijk. Tegelijkertijd stijgt daarmee de productiviteit van de facility-engineers.

  1. Reparatiegemak en betrouwbaarheid

Ga voor onderdelen die zowel zeer betrouwbaar als gemakkelijk te repareren zijn. Onderzoek vooral zorgvuldig hoe snel en effectief een fabrikant zijn producten kan servicen. Onderwerp een fabrikant dan ook aan een kritische blik. Over hoeveel service engineers beschikt de fabrikant, waar zijn ze gestationeerd en hoe snel zijn ze 'on site' in het geval van een stroomstoring? Kunnen ze escaleren als ze een probleem niet zelf kunnen oplossen? Wat is de beschikbaarheid van kritische onderdelen? Zelfs de kwalitatief beste en meest betrouwbare energie-infrastructuur levert uiteindelijk een matige beschikbaarheid als de fabrikant in geval van een storing geen goed getraind en uitgerust servicepersoneel kan sturen.

  1. Enterprise-brede monitoring en proactieve diagnoses

De nieuwste oplossingen voor enterprise-management helpen met het monitoren en managen van bedrijfskritische apparatuur als energie-, omgevings- en veiligheidssystemen. Maar zelfs de beste software doet weinig goeds als het niet waarschuwt voor negatieve trends of wanneer het niet goed geraadpleegd wordt. Het uitrollen van energiesysteem-monitoring en diagnostische software is een goede start, maar facility-afdelingen kunnen niet zonder goede werkprocessen voor het raadplegen van die software en het snel ingrijpen bij tekens van gevaar.

  1. Plannen voor noodsituaties

IT en facility-afdelingen hebben directe controle over veel van de problemen die een datacenter op de knieën krijgen. Maar zelfs de best ontworpen en meest zorgvuldig gebouwde faciliteit is kwetsbaar voor problemen die buiten de invloedssfeer van de organisatie liggen. Bedrijven moeten de externe risicofactoren zeer zorgvuldig in kaart brengen en vervolgens nauwgezet de kosten en baten van de voorbereiding daarop afwegen. Het bevoorraden van vijf in plaats van twee dagen aan diesel en koelwater voor de koelsystemen mag dan duur zijn, het is nog altijd significant goedkoper dan drie dagen downtime. Als het gaat om planning voor noodsituaties geldt de vuistregel: “hoop op het beste, maar ben voorbereid op het ergste”.

  1. Veilige werkomgeving

Sterke elektrische ontladingen in een datacenter kunnen niet alleen zorgen voor allerlei storingen en zelfs vernietiging van apparatuur, maar zijn ook gevaarlijk. Ze kunnen flinke vonken veroorzaken, ook wel vlambogen genoemd. Datacenterprofessionals moeten er dan ook alles aan doen dit gevaarlijke verschijnsel te voorkomen. Voor het reduceren van de frequentie, ernst en de schadelijkheid van vlambogen, zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

  • * Doe een gevarenanalyse en maak daarbij gebruik van experts en analisten
  • * Verminder beschikbare foutstroom, zowel in design als in de praktijk
  • * Verkort clearing time
  • * Neem een systeem voor beheer op afstand in gebruik
  • * Voorspel en voorkom storingen
  • * Leid ontladingsenergie om
  1. Passende energie-infrastructuur

De energie-infrastructuur heeft een grote impact op inkoopkosten, operationele kosten, betrouwbaarheid en gemiddelde reparatietijden. Er is niet een standaard 'juiste keuze'. Organisaties moeten hun energie-infrastructuur afstemmen op hun specifieke omstandigheden en behoeften. Die worden voornamelijk bepaald door het kritische karakter van de IT-applicaties in het datacenter.

  1. Vervang verouderde apparatuur

Het vervangen van oude UPS-systemen met nieuwe modellen is een goedkoper en veilige manier voor de verhoging van de betrouwbaarheid en operationele efficiency. Veel distributeurs bieden kortingprogramma's voor het vervangen van UPS-systemen en moedigen daarmee het terugdringen van energieverbruik aan. Dergelijke kansen zijn er ook voor andere delen van het datacenter, zoals voor luchtstroommanagement en koeling. Frequentieregelaars en LED-verlichting zijn ook praktische manieren voor energiebesparing zonder dat het ten koste gaat van de betrouwbaarheid en uptime van het datacenter.

  1. Audit de energiesystemen 

Onderwerp je energiesystemen regelmatig aan een grondige inspectie. Eaton is een van de bedrijven die kan assisteren bij deze belangrijke taak. Werk altijd bouwtekeningen, schema's en handleidingen bij wanneer apparatuur is vervangen of bijgewerkt.

Het handhaven van beschikbaarheid in hedendaagse complexe datacenters is lastiger en strategisch belangrijker dan ooit. Zeker gezien de staat van de wereldeconomie, de druk op duurzaamheid en het ouder wordende en vaak slinkende personeelsbestand. Voor het verminderen van downtime is het belangrijk dat datacenterbeheerders het belang inzien van een goede balans tussen preventief onderhoud, noodplanning en, wanneer nodig, incrementele investeringen in nieuwe hardware.

UPS: een stroomstoring de baas

Mattieu Terlouw

Grootschalige stroomstoringen, in Nederland komen ze gelukkig niet heel vaak voor. Toch was het vrijdag 27 maart goed raak. Een technisch mankement in het hoogspanningsstation in Diemen stak de kop op. Het gevolg: vele huishoudens en bedrijven in Noord-Holland en Flevoland zaten urenlang zonder stroom. Dat hield de gemoederen flink bezig, #stroomstoring was zelfs een trending topic op Twitter.

Voor zeer bedrijfskritische toepassingen kan zo'n storing ernstige gevolgen hebben, met materiële en economische schade tot gevolg. Voor zorginstellingen kan plotselinge uitval van energietoevoer zelfs levensbedreigende situaties opleveren.

Gelukkig is hier wel degelijk tegen te wapenen, middels een UPS-systeem. UPS staat voor uninterruptible power supply en zorgt voor een continue toevoer van energie, zonder onderbreking. Zodat bij een stroomstoring er geen enkele hickup waarneembaar is en alles 'gewoon kan doordraaien'.

Meer informatie over hoe een UPS kan helpen tijdens stroomstoringen vindt u op: www.eaton.nl/powerquality

Mattieu Terlouw is Sales Manager Power Quality Benelux bij Eaton