Start-up brengt servers en koeling onder in cilindervormige tanks

vapor-chamber

De startup Vapor IO heeft een geheel nieuwe manier van koelen ontwikkeld: de Vapor Chamber. Een Vapor Chamber is een zwarte cilindervormige tank die het draaien van servers stukken goedkoper maken dan datacenters waarin gebruik wordt gemaakt van een warme gang.

Dit legt Cole Crawford, CEO van Vapor IO, uit in een interview met DatacenterKnowledge. Een datacenter voorzien van Vapor Chamber ziet er niet uit als een traditioneel datacenter. Wie aan het woord datacenter denkt ziet al snel een gebouw vol met racks en servers voor zich. Deze zijn uiteraard in de Vapor Chamber wel aanwezig, maar niet direct zichtbaar. Een bezoeker ziet alleen een reeks zwarte cilindervormige tanks staan.

Ruimte optimaal benutten

Vapor IO heeft voor het gebruik van deze tanks gekozen aangezien het bedrijf zich richt op datacenters waar beschikbare ruimte schaars is en dus zeer efficiënt moet worden gebouwd. De units zijn dan ook niet gericht op de webscale datacenters van Google en Facebook, maar juist op kleinere datacenters die op de rand van stedelijke gebieden zijn gebouwd. Deze worden ook wel ‘edge datacenters’ genoemd.

In iedere Vapor Chamber, die een diameter heeft van pakweg 2,7 meter, kan 150 kW worden ondergebracht in zes 42RU racks. Ieder rack heeft de vorm van een wig, waardoor de zes racks samen een cilinder vormen. In het midden van deze cilinder is een opening aanwezig, die door Vapor IO een ‘hot column’ wordt genoemd. Deze warme kolom neemt het werk van een warme gang in een traditioneel datacenter over.

Ventilator

Aan de bovenzijde is de Vapor Champor voorzien van een ventilator met variabele snelheid, die bedoeld is om de hete lucht uit de Vapor Chamber af te voeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van luchtdruk. Door de luchtdruk in de kolom lager te maken van de luchtdruk in de rest van de kamer wordt de lucht automatisch uit de Vapor Chamber gezogen.

Naast servers en koeling is een Vapor Chamber ook voorzien van alle andere benodigde apparatuur. Denk hierbij aan PDU’s en brandblusinstallaties. Door alle apparatuur die normaal gesproken gescheiden in een datacenter opereert in één unit onder te brengen bespaart de Vapor Chamber veel ruimte.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.