Viskweker klaagt datacenterbouwer aan wegens hogere temperatuur van grondwater

forel-louis-hall

Een commerciële viskweker uit het Duitse Beieren heeft de datacenterontwikkelaar e-shelter aangeklaagd. De kweker stelt dat het warmere water dat door het datacenter terug wordt gegeven aan het grondwater invloed zal hebben op zoetwaterbronnen enkele kilometers verderop. De man is bang dat zijn forellen de verandering niet zullen overleven.

Dit meldt Süddeutsche.de. De rechtszaak is aangespannen door Anton Kurz, eigenaar van de Forellenhof Nadler. De man is bang dat zowel het grondwater als water in stroompjes door de komst van het datacenter zal worden opgewarmd. Dit is voor de man een groot probleem, aangezien de eitjes van forellen zeer nauwkeurig op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden Celsius moeten worden gehouden. Wordt het kouder of warmer? Dan kunnen de eitjes beschadigd raken.

Ziektes en afwijkingen

Kurz is bang dat de komst van het datacenter de temperatuur van het grondwater en water in stroompjes dusdanig zal beïnvloeden dat hij de eitjes niet langer op de juiste temperatuur kan houden. Hierdoor zouden de forellen allerlei afwijkingen kunnen krijgen en sneller ziektes kunnen oplopen. De man vreest dan ook zijn inkomstenbron te verliezen.

Met een rechtszaak probeerde de viskweker een stokje te steken voor het plan van e-shelter. Het datacenter wordt gebouwd in Unterschleissheim, ten noorden van München. Het datacenter wordt ongeveer 18.000 vierkante meter groot en wordt gekoeld met grondwater. De rechtszaak is deze week door de rechter behandeld, maar de viskweker is niet in het gelijk gesteld. De kweker heeft zijn klacht inmiddels ingetrokken om de kosten van het proces niet te hoog te laten oplopen.

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.