Modulaire switches van Facebook verwijderen noodzaak clusters te creëren

facebook-6-pack-switch

Servers worden normaal gesproken in een cluster ondergebracht om deze met elkaar te laten communiceren. Door deze clusters worden bepaalde delen van het netwerk echter zwaar belast, waardoor opstoppingen kunnen ontstaan. Facebook heeft daarom nieuwe switches ontwikkeld waarbij iedere node met elkaar kan communiceren zonder dat hiervoor clusters nodig zijn. Hierdoor kan een flexibele architectuur worden gebouwd waarin opstoppingen eenvoudig kunnen worden omzeild.

De nieuwe switch van Facebook worden ‘6 Pack’ genoemd. De switches zijn zijn modulair en hot swappable. Iedere switch bevat 12 onafhankelijke switching elementen, die ieder 1.28Tbps kunnen verwerken. Ieder element draait zijn eigen besturingssysteem op de lokale server en is dus volledige onafhankelijk.

FBOSS

De switches maken hierbij gebruik van FBOSS, een Linux-gebaseerd netwerkbesturingssysteem dat door Facebook is ontwikkeld. Voor iedere 6 Pack is een apart beheerpaneel beschikbaar, wat het mogelijk maakt switches individueel te beheren. De switches zijn door Facebook in eigen beheer ontworpen, iets wat het bedrijf voor nagenoeg alle hardware in zijn datacenters doet. De nieuwe switches moeten gezondere, duurzamere, flexibelere en schaalbaardere netwerk fabrics creëren.

De 6 Pack is gebaseerd op het Wedge concept, een top-of-rack switch die eveneens door Facebook is ontworpen. De nieuwe switches tillen de flexibiliteit van het Wedge concept echter naar een hoger niveau. Met behulp van de 6 Packs moet een flexibele architectuur ontstaan die eenvoudig kan worden gemanipuleerd, wat het mogelijk maakt opstoppingen in het hart van het datacenters te omzeilen.

Open Compute

De 6 Packs worden door Facebook beschikbaar gesteld aan andere partijen via het Open Compute initiatief. Ook de Wedge top-of-rack switch is via dit initiatief beschikbaar.

Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.