Grote medische speler kiest voor gestructureerde bekabeling van TE Connectivity

Het is een bekend gegeven dat bedrijven steeds afhankelijker worden van IT. Bij sommige bedrijven geldt echter de overtreffende trap, zoals bij een wereldwijde leverancier van medische technologie. Als hier de IT niet beschikbaar is, kunnen mensenlevens gevaar lopen. “Uptime is voor deze klant cruciaal”, aldus Mark Caris, Project Manager bij TE Connectivity. “Deze klant neemt in zijn datacenters dan ook alleen maar genoegen met het beste wat er op de markt is.” Voor de backbonebekabeling is dat MPOptimate, het gestructureerde glasvezel bekabelingssysteem van TE Connectivity.

De afgelopen jaren is er bij de klant waar Caris aan refereert een verschuiving geweest richting ‘ziektemanagement’ gericht op de langetermijnbehandeling van chronische aandoeningen. Patiënten kunnen medische gegevens zoals hartslag en bloeddruk op veilige wijze via het internet verzenden, zodat hun arts deze gegevens kan inzien. De arts is al helemaal op de hoogte op het moment dat een patiënt het ziekenhuis binnenloopt.

Door onder andere de verschuiving richting ziektemanagement is de rol van IT binnen het bedrijf veranderd. “Deze leverancier van medische oplossingen ‘draait op IT’”, constateert Caris. “In zekere zin is het niet een normaal bedrijf. Voor een ‘normaal’ bedrijf is het op zijn zachtst gezegd al ‘vervelend’ als de IT niet beschikbaar is, maar in dit voorbeeld zijn er mensenlevens in gevaar als de dokter geen support heeft van IT. De impact van een downtime is enorm. Vanuit dit perspectief wordt er gekeken naar IT. Alles wordt gedaan met uptime in het achterhoofd.”

Zes redundante datacenters

Een blik op de twee crossconnect-racks in het Eurofiber-datacenter in Groenekan.

Omwille van de uptime zijn bijvoorbeeld IP-telefonie en de ‘VMware-farm’ met alle bedrijfskritische applicaties ondergebracht in zes volledig redundant uitgevoerde datacenterruimtes. De ruimtes bevinden zich op drie locaties verspreid over de wereld. In Nederland wordt gebruikgemaakt van het Eurofiber-datacenter in Groenekan en het Cofely-datacenter in Maastricht. De Nederlandse datacenters zijn met behulp van dark fiber met elkaar verbonden zodat ze bijvoorbeeld ‘active-active’, ‘active-passive’ of ‘active-stand-by’ kunnen opereren. Op zowel de bedrijfskritische als minder kritische applicaties wordt synchronous replication toegepast.

Vanuit het perspectief dat uptime cruciaal is, neemt de leverancier van medische oplossingen in de datacenters alleen maar genoegen met de beste producten. Caris: “Er is geen tijd om te troubleshooten of om uit te zoeken hoe iets werkt. IT moet gewoon werken. Daarbij kiezen ze voor producten van leveranciers die wereldwijd kunnen leveren, zodat de datacenters wereldwijd op dezelfde manier kunnen worden ingericht en de technische teams overal hetzelfde kunnen verwachten en niet voor verrassingen komen te staan.”

Structuur

De zoektocht naar de beste producten leidde onder andere naar diverse typen Nexus-switches van Cisco en naar de storage-oplossingen van EMC. Voor bekabeling is TE Connectivity de standaard. De backbones binnen de datacenters zijn dan ook volledig gebaseerd op MPOptimate, het bekabelingssyteem van TE Connectivity dat voor een gestructureerde glasvezelinfrastructuur gebruikmaakt van ‘pre-terminated’ MPO-connectors. In tegenstelling tot veel andere systemen op de markt garandeert MPOptimate een lage maximale demping en een hoge minimale ‘return loss’ voor crossconnects tot maar liefst 100 Gbps.

Het gestructureerde karakter was voor de leverancier van medische oplossingen een belangrijke reden om voor MPOptimate te kiezen, zo begrijpen we van hen. “Het is heel makkelijk om van bekabeling een puinhoop te maken. Dan krijg je een grote kluwen blauwe kabels waar niemand meer aan durft te komen. Vanaf het begin af aan is dan ook het doel geweest om de bekabeling te structureren.”

Centrale crossconnects

De directe aanleiding om de oude koperbekabeling grotendeels te vervangen door een gestructureerd glasvezelsysteem, was de ingebruikname van enkele Cisco Nexus-switches. Deze switches zorgen ervoor dat de patching binnen de racks plaatsvindt waardoor er geen noodzaak meer was voor een backbone gebaseerd op koper. “Honderd procent glasvezel zal het nooit worden”, stelt Caris, “want er blijven applicaties in gebruik – bijvoorbeeld voor beheer – die een directe verbinding via koper nodig hebben. Maar de backbone zal wel voor zo’n tachtig procent bestaan uit glasvezelverbindingen.” Echter ook voor koper is er een backbone aangelegd in de datacenters. Hiervoor is het TE Connectivity Sigmalink-systeem gebruikt uit hetzelfde Universal Connectivity Programma waar ook het gebruikte MPOptimate-systeem onder valt.

  • Mark Caris, Project Manager bij TE Connectivity
  • Het eerste project dat het bedrijf samen met TE Connectivity heeft uitgevoerd, was het geschikt maken van de bekabeling voor de nieuwe Nexus-switches. Het tweede grote project was het vernieuwen van de bekabeling in een van de ‘datacenterhubs’. Qua architectuur werd hier gekozen voor een redundante ‘ster’, waarbij alle racks zijn aangesloten op een crossconnect-rack. Dit ontwerp werd in het datacenter in Groenekan nog verder verfijnd door gebruik te maken van het Netpodium-frame van TE Connectivity. De twee Netpodium-frames waarin alle verbindingen worden gemaakt, zijn buiten de kastenrijen geplaatst. “Het Netpodiumframe biedt de beste kabelroutering”, stelt Caris. “In een standaard rack heb je bij lange na niet de mogelijkheid zoveel crossconnects te makenmet zowel koper als glasvezel zonder een wirwar van patchkabels te creëren.”

Agility

“Je hebt een goed fundament voor je netwerk nodig, met een goede architectuur en producten die dat ondersteunen”, aldus Caris. “Aan het ontwerp met ‘crossconnects’ waar deze toonaangevende leverancier voor heeft gekozen, kunnen veel bedrijven een voorbeeld nemen. Het zorgt voor een betere performance van het netwerk en voor een lagere latency.”

“Nog belangrijker is de ‘agility’”, besluit Caris. “Het is niet meer nodig om een device in een specifiek rack te stoppen omdat de rest van de applicatie daar draait. Wijzigingen en toekomstige upgrades naar bijvoorbeeld 40 of 100 Gbps zijn bovendien heel eenvoudig door te voeren, zonder de operatie van het datacenter te onderbreken. Bij toekomstige aanpassingen en uitbreidingen kan elk device ongeacht de fysieke plaats binnen het datacenter direct aan de juiste poort worden gekoppeld. Dat is heel belangrijk. De datacenters mogen niet down gaan. Nooit.”

Ferry Waterkamp is Freelance journalist

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.